"Видин се превърна в огнище на коронавируса, защото там инфекцията беше изпусната."

Това призна днес в ефира на бТВ министърката на труда и социалната политика Деница Сачева. Коментарът й дойде по повод информацията от днес, че има нови положителни проби за COVID в дом за възрастни хора в гр. Кула. Сачева потвърди новината и заяви, че става дума за 15 души в дома.

Освен това са заразени и 10 души - обслужващ персонал. 

Припомняме, че сериозни огнища бяха открити и в домове за възрастни хора в Гара Орешец, както и в Център за настяване от семеен тип. Има сериозен брой и на заболели медици.

"Започнахме масово тестване във всички домове за стари хора, домове за хора с увреждания и в тези от резидентен тип за младежи. Над 17 000 теста трябва да бъдат направени, приоритетно се тества персоналът - почти 2500 души", обясни какво предприема властта Сачева. 

Стана ясно и че от днес има нови четири случая в Радомир. Всички те са социални работници, но министърката обясни, че причината не е в липсата на предпазни средства. Такива имало, постоянно се давали и инструкции за работа. 

"Разделяме болните от здравите. В Кула имаме проблем, защото там има недостиг на персонал - повечето от тях са заразени. Ще видим дали е възможно да командироваме други социални служители. Ще съдействаме на общините", рече още Сачева.

60/40 ще се промени 

Мярката в помощ на запазване на заетостта, станала известна като 60/40, ще бъде променена след 30 юни. Това стана ясно още от думите на Сачева, която е напрактика ресорен министър на тази мярка. Беше повторено, че вероятно тя ще стане 80/20 за някои от най-засегнатите сектори.

"Могат да се търсят варианти да се намалят някои от критериите за мярката 60/40, но тя няма да остане в този вид след 30 юни. Ако правим промени, те ще станат ясни във втората половина на месец май."

Така пък тя отговори на част от бизнеса, който смята, че условията за кандидатстване са твърде тежки и много компании няма да могат да отговорят на тях. 

Мярката обаче работи, за пореден път обясни Сачева, като допълни, че по нея вече са кандидатствали около 9000 фирми за около 132 000 работни места. Сред компаниите имало - музеи, театри, автомобилни къщи и други. Манипулативно обаче било да се твърди, че 60/40 обслужва конкретни бизнеси, защото имало правила и кой получава държавната помощ можело да се проследи лесно. 

Според данните на министърката около 92 000 души за загубили работата си от началото на кризата. Трябва да се отбележи, че все пак тук не са включени хората в неплатен отпуск, в болничен или платен отпуск, които скоро може да се включат в списъците на бюрата по труда.