19:24 ч.: Обединеното кралство вече е второ по жертви на коронавируса в света

Лондончанин със самоделно предпазно съоръжение за глава.

Обединеното кралство излезе днес на второ място по брой на жертвите на новия коронавирус в света след Съединените щати, предаде Би Би Си.

С 693 нови смъртни случая днес Британия вече има 29 427 починали и измества на трето място Италия, която има днес 236 случая с фатален изход или общо 29 315.

Починалите  в САЩ се доближават до 71 000, а общият брой на заразените там надвишава 1,2 милиона.

В световен мащаб зазените с новия коронавирус приближават 3,7 милиона, починалите са малко над 255 хиляди, а излекуваните - над 1,22 милиона. 


18:20 ч.: Тръмп заяви, че САЩ ще публикуват доклад за произхода на новия коронавирус

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще публикуват доклад за произхода на новия коронавирус, но не посочи конкретна дата, предаде Ройтерс.

"Определено ще съобщим това в някакъв момент", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом и спомена, че не е разговарял с китайския президент Си Цзинпин.

Тръмп първоначално похвали Китай за реакцията му на епидемията, но впоследствие обвини Пекин, че не е взел подходящи мерки в началния етап на заразата, отбелязва Ройтерс. 


18:06 ч.: Макрон каза на французите да не бързат с отпуските

Макрон при посещение в начално училище днес.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди днес сънародниците си да не бързат с летните отпуски, предаде телевизия "Франс 24".

Дали забраната за пътуване в чужбина и за отдалечаване на повече от 100 км от местожителството в страната ще отпаднат, властите ще знаят на 11 май, каза президентът.

Не сме спечелили битката срещу вируса", каза Макрон. "Забавихме го. Влизаме в нова фаза. Още е рано да говорим за ваканция”.

"Ще ограничим всички международни пътувания дори през лятната ваканция", добави той. "Ще останем между европейците ... може би докато епидемията са развива, ние дори ще трябва да намалим това още малко, но още е твърде рано да се кажеl. Ще знаем в началото на юни".


17:35 ч.: В Минск ще има парад на победата на 9 май

Александър Лукашенко

Белоруският президент Александър Лукашенко каза днес, че на 9 май в столицата Минск ще има парад по случай 75-годишнината от края на Втората световна война, независимо от опасността от заразяване с новия коронавирус.

"Трябва да кажа, че не можем да отменим парада, просто не можем, мислех над това дълго", каза Лукашенко на заседание на правителството и добави, че се притеснява хората да не кажат, че управляващите "са се уплашили".
“Трябва да помним, че някои хора (които са воювали) може да са умрели от вируси или от други болести, но те не винаги са го чувствали, те са умрели за нас, независимо колко помпозно може да звучи това”, добави президентът. 

Никой няма да бъде задължаван да идва на парада, каза Лукашенко. Властта разбира тези, които се страхуват за здравето си.

"Днес има достатъчно хора, които искат събитието да се състои, хиляди и хиляди хора", каза Лукашенко.

Русия отмени традиционния деветомайски парад тази година. Вместо него ще има само авиошоу. 

Беларус, с население от 9,5 млн. души, има установени 17 489 случая на коронавирус и повече от 100 починали. Държавата не е отменяла публични събития, нито е въвеждала мерки за изолация, а Лукашенко неколкократно заяви, че опасността от вируса се преувеличава.


17:25 ч.: В света в момента се работи по 108 потенциални ваксини срещу COVID-19

Световната здравна организация съобщи, че в момента по света се работи по 108 потенциални ваксини срещу COVID-19, предаде Си Ен Ен.

Осем от тях са одобрени за клинични изпитания.

Националните институти по здравеопазване в САЩ са били първите, които са започнали опити върху хора на 16 март, съобщи телевизията.


17:16 ч:  "Ер Франс" въвежда задължително носене на маски за пътниците от 11 май

"Ер Франс" прави задължително носенето на маски от пътниците от 11 май, предаде Ройтерс.

Пътниците трябва сами да си осигурят маските и да ги носят през цялото време на полетите.

Същото задължение вече въведоха "Луфтханза", "Юнайтед еърлайнс" и "Делта еърлайнс", посочва агенцията. 


16:39 ч.: Проституция, дрога и порно цъфтят в Airbиnb в Париж, твърди зам. -кмет

Проституция, дрога и порно процъфтяват в квартири, отдавани под наем чрез електронната система за споделяне на жилища Airbnb във Франция, пише днес "Фигаро". Собствениците са принудени да отдават тези апартаменти дългосрочно заради секналите посещения на туристи и те попадат в ръцете на сводници, дилъри и продуценти на XXL филми. 

Заместник-кметът на Париж Ян Броса в писмо до министъра на жилищното настаняване Жулиен Дьонорманди заявява, че "определени наемодатели, без съмнение заради липсата на туристи, изглежда се обръщат към незаконни дейности". Според Броса се наблюдава "тревожна промяна в профила на подслоняваните лица и дейности"  и че "сигналите за това не спират да прииждат".

Тенденцията се наблюдава от началото на забраните за излизане и налагането на физическа изолация. Но още през януари един наемодател на Airbnb открил, докато гледал порнофилм, открил, че той бил сниман в негов апартамент без разрешението му.

Броса предлага на общината за закупи част от жилищата, отдавани под наем чрез електронното приложение, макар че цената на недвижимите имоти във френската столица вече надвишава 10 000 евро на квадратен метър. 


12:30 ч.: Заразените в Русия са над 155 000

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 10 102 и възлиза общо на 155 370 души. Оздравелите до момента са 19 865, а починалите - 1451.

Санкт Петербург. Снимка АП/БТА

Това съобщи днес руският оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС. Почти половината нови случаи - 4961, или 49,1 процента, са безсимптомни.
В Москва са регистрирани нови 5714 болни от COVID-19 - с това заразените в столицата стават 80 115. Почти 90 на сто от тях са на възраст под 65 години. Децата са 9,3 процента.
Броят на потвърдените случаи в Москва напоследък расте, но остава на същото ниво броят на пациентите, изпращани за болнично лечение. "Тази тенденция сочи, че Москва успява да намали риска и да не допусне тежки последици" от заразяването, се казва в съобщението.


11:24 ч.: Конте: Помощите от Русия и Китай не променят външната ни политика

Премиерът на Италия Джузепе Конте е декларирал, че няма промяна във външната политика на неговата страна заради получените помощи от Русия и Китай за справяне с коронавирусната инфекция.

Торино. Снимка АП/БТА

Това съобщи Ройтерс, като се позова на вестник "Стампа".

"Що се отнася до геополитиката на тези, които са получили помощ, мога да потвърдя, че нашата външна политика днес е идентична с вчерашната", каза пред вестника Конте по повод интервю на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър за "Стампа".

В публикуваното вчера интервю Еспър заявява, че Русия и Китай се възползват от вирусната пандемия, за да налагат интересите си в Европа и "да всеят разделение в НАТО и Европа". "Стампа" цитира днес думи на Конте, че Италия е получила помощите "при пълна прозрачност" за италианското обществено мнение и съюзниците си.
В отделно интервю за "Република" министърът на отбраната Лоренцо Гуерини казва:

"Ние общуваме с всички, но стълбовете на нашата сигурност са НАТО и Европейският съюз. И това остава непременено." Той добавя, че Италия е получила помощи от няколко държави, вкл. европейски, САЩ, Китай и Русия, но това "не променя ни най-малко нашата традиционна рамка на международни отношения".


10:31 ч.: Премиерът на Австралия - COVID-19 е произлязъл от пазар за животни в Китай

Най-вероятният източник на новия коронавирус е пазар за месо от диви животни в Китай, заяви премиерът на Австралия Скот Морисън, цитиран от Ройтерс.

Скот Морисън. Снимка АП/БТА

През миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е сигурен, че коронавирусът произхожда от китайска вирусологична лаборатория. Пред репортери в Канбера днес Морисън каза, че не би изключил и хипотезата на Тръмп, но на този етап Австралия не разполага с данни, които да променят мнението й, че вирусът произхожда от пазар за месо от диви животни.


7:52 ч.: Второ поредно денонощие без нови случаи на коронавирус в Нова Зеландия

Нито един нов случай на заразяване с коронавируса не бе регистриран в Нова Зеландия за второ поредно денонощие, предаде ДПА, като се позова на властите.

Супермаркет в Уелингтън. Снимка АП/БТА

Данните за страната си остават непроменени - 1486 регистрирани заразени, 20 от които са починали. Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн междувременно участва чрез видеоконферентна връзка в заседание на австралийското правителство. На него бе обсъден опитът на двете съседни страни в борбата с новия коронавирус и възможностите за сътрудничество по въпроса.


5:09 ч.: Ново проучване - жертвите в САЩ може да достигнат 135 000

Според нови прогнози близо 135 000 души може да починат от новия коронавирус в Съединените щати до началото на август, предаде Ройтерс, като се позова на Института за здравни изследвания и оценки към Вашингтонския университет.

Протест в САЩ срещу противоепидемичните мерки. Снимка АП/БТА

Агенцията отбелязва, че това би означавало близо два пъти повече смъртни случаи от предишните проекции, датиращи от средата на миналия месец. Новата прогноза отразява очакваното до 11 май смекчаване на мерките за социално дистанциране в 31 от 50-те американски щата и повишената мобилност на местните жители. Увеличаването на контактите между хората ще благоприятства разпространението на коронавируса, предупреди институтът, чиито модели се използват от Белия дом.

Той вече прогнозира 134 475 починали в САЩ до началото на август - средно аритметично между 95 092 и 242 890 смъртни случая. В неделя президентът Доналд Тръмп допусна, че близо 100 000 американци може да умрат от новия коронавирус - повече, отколкото очакваше преди. Университетът "Джонс Хопкинс" е регистрирал 1015 починали от коронавируса за 24 часа - най-ниския брой от един месец, предаде Франс прес.


2:24 ч.: Кметът на Будапеща отвори сградата на общината за бездомници, които искат да се карантинират

Кметът на Будапеща Гергей Карачон отвори сградата на общината за бездомници, които искат да се карантинират в условията на пандемия от новия коронавирус, предаде ДПА.

Доброволци от Будапеща раздават храна. Снимка АП/БТА

Карачон, който бе избран на поста през миналата година като кандидат на опозицията, съобщи новината на страницата си във фейсбук. Първоначално било предвидено бездомниците да бъдат настанени в празно училище в предградието на столицата Чепел. Районният кмет Ленард Борбей от управляващата дясна националистическа партия ФИДЕС обаче подел кампания срещу плана.

"Столичната управа защитава онези жители на Будапеща, които са най-уязвими, не само от пандемията, но и от низките клеветнически кампании на политиците от ФИДЕС", написа Карачон във фейсбук.

Той уточни, че крило от сградата на общината ще бъде пригодено за бездомници, които ще получават там и медицински грижи.


0:35 ч.: Над 250 000 са вече починалите от новия коронавирус

Починалите по света след заразяване с новия коронавирус вече са над 250 000, съобщи американският университет "Джонс Хопкинс", цитиран от ТАСС.

Вчера броят на регистрираните смъртни случаи е достигнал 250 134. Най-много починали след заразяване с коронавируса има в САЩ (близо 68 400), Италия (29 000), Великобритания (28 800), Испания (около 25 300) и Франция (24 900), сочат данни на университета от вчера. При това някои от числата вече не са актуални - във Франция например смъртните случаи надхвърлиха снощи 25 000.

В света има около 3,5 милиона регистрирани заразени с новия коронавирус. На първо място по брой случаи отново са САЩ (близо 1,177 милиона), следвани от Испания (над 217 000), Италия (близо 212 000) и Великобритания (почти 191 900).


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др