Испания отново едва не провали срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" и европейските лидери трябваше да се съобразят с нея.

Причината отново бе Косово. Мадрид е една от петте страни членки на ЕС, която не признава тази балканска държава.

През 2018 г. в София, когато бе първата такава среща на върха, Испания до последно плашеше да блокира заключителната декларация и се наложиха някои редакции. А тогавашният й премиер Мариано Рахой дойде у нас само за да вечеря с другите ръководители на ЕС и си замина, без да седне на една маса с представителите на Косово.

Сега стана ясно, че настоящият испански министър-председател Педро Санчес до последно е поставял условия на Хърватия, за да участва във видеоконференцията. Форумът трябваше да се състои в Загреб, но това не се случи поради пандемията от коронавирус.

Именно заради Испания в приетата вчера Декларация от Загреб изобщо не се сдържа думата "разширяване". Не е споменато името на нито една от страните от Западните Балкани. Логично няма и намек за дата за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Като за капак лидерите на участващите във форума общо 33 държави дори не бяха сложили национални знамена в кабинетите, от които говореха по видеовръзката.

След завършването на конференцията Педро Санчес направи изявление по испанската телевизия и отново изтъкна, че Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия. Но пък подкрепи диалога Прищина-Белград.

Причината Испания да не признава Косово е проблемът със сепаратизма в Каталуня. Най-богатата испанска област обяви независимост през октомври 2017 г., в резултат на което централното правителство в Мадрид временно отне автономията й.