Article_top

Вече на всички е ясно, че ако има някой неизменно присъстващ от години във всеки скандал и е неразривно свързан с „Лукойл“, това е премиерът Борисов. Стотиците милиони и милиарди пропуснати постъпления в бюджета на страната, изнесени през трансферно ценообразуване и оптимизация на финансови и счетоводни схеми в рафинерията през годините, със сигурност са станали по негово време и с негово знания. Дали се е облагодетелствал е въпрос твърде академичен.

Темата как държавата много иска да постави под контрол „Лукойл“, било рафинерията, било търговеца „Лукойл-България“, и все не успява, стана досаден рефрен, на който почти никой не обръща внимание. В известен смисъл премиерът е тефлонов, каквото и да говорят, той се измъква и си има отговор: Работя по 24 часа, спасявам ви, живея като куче и т.н., какво ме занимавате с подобно дребнотемие?

Хазната е в особено трудно положение в средата на коронакризата и в началото на безпрецедентна рецесия. Хората закъсаха с приходите и станаха много чувствителни към арогантни държавни схеми за източване на пари от потребителите през по-високи цени на горивата, въпреки рекордните сривове в цената на суровия нефт.  Разликите между 1,45 лв. и 1,91 лв. в една страна няма как да се обяснят, освен с покровителство от страна на правителството на големите.

Както многократно сме доказвали, близо милиард лева изтичат в полза на частни схеми и интереси, всяка година. И това не е всичко, а само върхът на айсберга.

Борисов разбира, че трябва да направи нещо в порядъка на кризисен пиар.

Подопечната му Комисия за защита на конкуренцията, чийто председател се гордее с два портрета на премиера в кабинета си, пусна поредния епизод от досадния филм „разследваме картел“. И на децата е ясно, че след като умишлено блокираха предишното разследване, с налични доказателства, вероятността този път да съберат нови или изобщо да предприемат нещо значимо е нулева, дори отрицателна.

И тъй като никой не вярва на КЗК, а в същото време се опасяват, че при доказана неспособност на местния анти-тръстов орган има вероятност Авгиевите обори да бъдат изнесени на ниво Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, а там нещата имат почти предизвестен негативен край за цялата власт, се опитват да направят „пунта Мара“ и по линия на складовете.

В идеята да се обособят складовете има логика, защото с един масраф и едни пари „Лукойл България“ държи пряко или косвено над 80 процента от капацитетите на данъчните складове. А там нещата са ясни, ако играеш в „отбора“ и не подбиваш цените на бензиноколонките, получаваш ниски такси в акцизните складове. Иначе плащаш по високата тарифа. Опростявам нарочно схемата, но по съществото си тя е такава, защото няма начин да минеш без акцизен склад.

За да се застрахова срещу критика и недоволството на потребители, Борисов прави тази маневра като в абсолютно несвързан закон вкарва изменения, касаещи акцизните складове, като много добре знае, че накрая няма да минат, ще провокират шум и ще отклонят вниманието. В поправките има преднамерено поставени бъгове, така че да създадат видимост, но не и да постигнат резултат и да бъдат одобрени.

Има и друг прочит на ситуацията, Борисов демонстрира, че след като неговият приятел Валентин Златев не е начело на „Лукойл България“, уговорките вече не важат.

И логично „Лукойл България“ заплаши, че ще спре работа,  а ако тя спре работа, рафинерията не може да си пласира продукцията. Този ход трябва да се очаква винаги, когато което и да е българско правителство тръгне да играе „твърдо“ и изглежда, че кесарят иска да си вземе кесаревото.   

И пак съвършено по сценарий, „Лукойл“ внушава, че ще спре работа и рафинерията, след това пак типично обясни, че е най-големият данъкоплатец, но не уточнява, че това е заради данък добавена стойност, който няма нищо общо нито с търговеца, нито с рафинерията – плаща се от потребителите на държавата. Това което зависи от „Лукойл“ - данък печалба, при рафинерията, го няма от много години.

Ако вие с вашата фирма в продължение на повече от десет години произвеждате само загуби, ще настъпят две неминуеми събития – първо НАП ще ви посети няколко пъти, за да провери дали не прилагате счетоводни трикове или трансферно ценообразуване, с което влияете върху финансовия резултат. Причината да им минават номерата у нас е, че компанията не е пряко свързана с борсите, а всичко минава през майките в Холандия и в Москва.

Тези загуби в продължение на десет години, при равнището, на което се обявяват, вече няколко пъти доведоха до тотална декапитализация на компанията. Покрай загубите на рафинерията растат и задълженията към майките. Това е хеджът на „Лукойл“ срещу евентуални по-радикални действия от наша страна, по подобие на румънските. Дори по едно време нещата станаха драматични, през 2012 година, когато капитализацията падна под акционерния капитал. Тогава спешно наляха 450 милиона лева.

През 2015 година пак се натрупаха вземания на компанията майка „Лукойл Европа Холдинг“, в размер на 900 милиона евро от рафинерията, които бяха апортирани  в капитала на българското дружество, за да попълни поредната зейнала дупка в капитала. Тази схема продължава и до ден днешен. Това позволява ползите да се изнасят, след което с част от тях се рекапитализира дружеството и така бюджетът остава без лев данък печалба. Докато българските потребители са лишени от ниски цени на горивата преди акциз.

И сега ни предлагат поредната сценка от тази омръзнала ни пиеса, когато уж загриженото правителство тръгва да взема храбри мерки, с разследване на картел, с изисквания за измервателни уреди, които взеха живота на един предишен шеф на ГУ „Митници“, който уж от името на същата държава се беше опитал да вземе „нейното“, но когато стана напечено го оставиха сам срещу цялата местна и вносна кохорта.

Очаквайте повече режисирани за медиите сценки от страна на Борисов и ГЕРБ и още по-видима съпротива на „Лукойл“. Това се изисква от задачата да се представи пред обществото видимост на противопоставяне.

Тези дни от „Лукойл“ ще продължат да обясняват, че тъй като потреблението е спаднало, ако ги принудят да харчат пари за обособени данъчни складове, ще трябва да съкратят работници. След което ще влезе в употреба ключовото изречение на профсъюзното ръководство, което е обилно стимулирано, за да бъде налице именно в подобни моменти, че няма да мълчат и за да спасят рафинерията ще протестират в София. Именно тук някъде Борисов ще се появи като „държавник“ и ще каже на Горанов – вие там се разберете, но ние не можем да губим пари. И всичко ще приключи – без измервателни уреди, без разделени складове и т.н.

А нещата не са сложни – просто НАП и ГУ „Митници“ трябва реално да бъдат оставени да си свършат работата и да разкрият схемите за източване на рафинерията и оптимизация на финансовите резултати при търговеца.  

Заплахата за спиране на работата на търговеца и на рафинерията на „Лукойл“ е елементарен блъф. „Лукойл“ е регистриран на международни борси и загубата от срив на акциите заради спиране на завод в Европа, един от трите, многократно ще надвишава разходите по съобразяване с интересите на българската държава. И тогава финансовите и борсови регулатори току виж се заинтересували от особените практики в България.

Още по-лесно е решението с акцизните складове – като се сключат споразумения с Румъния и с Гърция за възможност за ползване на техни акцизни складове и внос. Подобно споразумение по никакъв начин няма да ощети българския бюджет, напротив. Акцизът не се губи, нито ДДС. Да не говорим, ако се изравнят условията за откриване и ползване на акцизни складове спрямо капацитетите и условията.

Има и още една причина в измененията в закона за извънредно положение да се вкарват подобни „експлозивни“ поправки. И тя е елементарна – да действат като „мюре“, като димна завеса, за да се отклони вниманието от по-съществени моменти – като даването на права на министъра на здравеопазването да обявява сам, без Народното събрание  и президента, извънредна пандемична ситуация,  да прави поръчки без Закона за обществените поръчки, да ограничава права и свободи извън конституционните рамки и т.н.

В цялата тази какофония едни хора обаче направиха грешна стъпка и се осветиха. В Българската петролна и газова асоциация членуват и известни международни компании, които би трябвало да ги е грижа репутацията им. Малка част от тях имат отношение към предлаганите промени при обособяването на складовете на „Лукойл България“ и със съгласието си организацията да се използва за защита на монополиста на складове, което излиза далеч о сферата на търговията на горива. Така дават несъмнено доказателство за съгласувателни практики, които трудно можем да вместим в рамките на законите, които защитават конкуренцията.

Случващото се напълно попада в класиката „пошумяха, погърмяха и отминаха“. Остават само на фона на „бурята“ в чаша вода и заглавията около „Лукойл“, правата по извънредното положение да бъдат тихомълком гласувани за случаите на извънредна пандемична ситуация, да остане достъпа до данните от мобилните оператори, да може да се ограничават правото на придвижване, събиране, протести, да се злоупотребява с критериите за „извънредност“, пример за което са 100 души заразени за ден.

Утре могат да поискат да проведат и избори в условията на извънредната им демокрация.

 

Вече на всички е ясно, че ако има някой неизменно присъстващ от години във всеки скандал и е неразривно свързан с „Лукойл“, това е премиерът Борисов. Стотиците милиони и милиарди пропуснати постъпления в бюджета на страната, изнесени през трансферно ценообразуване и оптимизация на финансови и счетоводни схеми в рафинерията през годините, със сигурност са станали по негово време и с негово знания. Дали се е облагодетелствал е въпрос твърде академичен.

Темата как държавата много иска да постави под контрол „Лукойл“, било рафинерията, било търговеца „Лукойл-България“, и все не успява, стана досаден рефрен, на който почти никой не обръща внимание. В известен смисъл премиерът е тефлонов, каквото и да говорят, той се измъква и си има отговор: Работя по 24 часа, спасявам ви, живея като куче и т.н., какво ме занимавате с подобно дребнотемие?

Хазната е в особено трудно положение в средата на коронакризата и в началото на безпрецедентна рецесия. Хората закъсаха с приходите и станаха много чувствителни към арогантни държавни схеми за източване на пари от потребителите през по-високи цени на горивата, въпреки рекордните сривове в цената на суровия нефт.  Разликите между 1,45 лв. и 1,91 лв. в една страна няма как да се обяснят, освен с покровителство от страна на правителството на големите.

Както многократно сме доказвали, близо милиард лева изтичат в полза на частни схеми и интереси, всяка година. И това не е всичко, а само върхът на айсберга.

Борисов разбира, че трябва да направи нещо в порядъка на кризисен пиар.

Подопечната му Комисия за защита на конкуренцията, чийто председател се гордее с два портрета на премиера в кабинета си, пусна поредния епизод от досадния филм „разследваме картел“. И на децата е ясно, че след като умишлено блокираха предишното разследване, с налични доказателства, вероятността този път да съберат нови или изобщо да предприемат нещо значимо е нулева, дори отрицателна.

И тъй като никой не вярва на КЗК, а в същото време се опасяват, че при доказана неспособност на местния анти-тръстов орган има вероятност Авгиевите обори да бъдат изнесени на ниво Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, а там нещата имат почти предизвестен негативен край за цялата власт, се опитват да направят „пунта Мара“ и по линия на складовете.

В идеята да се обособят складовете има логика, защото с един масраф и едни пари „Лукойл България“ държи пряко или косвено над 80 процента от капацитетите на данъчните складове. А там нещата са ясни, ако играеш в „отбора“ и не подбиваш цените на бензиноколонките, получаваш ниски такси в акцизните складове. Иначе плащаш по високата тарифа. Опростявам нарочно схемата, но по съществото си тя е такава, защото няма начин да минеш без акцизен склад.

За да се застрахова срещу критика и недоволството на потребители, Борисов прави тази маневра като в абсолютно несвързан закон вкарва изменения, касаещи акцизните складове, като много добре знае, че накрая няма да минат, ще провокират шум и ще отклонят вниманието. В поправките има преднамерено поставени бъгове, така че да създадат видимост, но не и да постигнат резултат и да бъдат одобрени.

Има и друг прочит на ситуацията, Борисов демонстрира, че след като неговият приятел Валентин Златев не е начело на „Лукойл България“, уговорките вече не важат.

И логично „Лукойл България“ заплаши, че ще спре работа,  а ако тя спре работа, рафинерията не може да си пласира продукцията. Този ход трябва да се очаква винаги, когато което и да е българско правителство тръгне да играе „твърдо“ и изглежда, че кесарят иска да си вземе кесаревото.   

И пак съвършено по сценарий, „Лукойл“ внушава, че ще спре работа и рафинерията, след това пак типично обясни, че е най-големият данъкоплатец, но не уточнява, че това е заради данък добавена стойност, който няма нищо общо нито с търговеца, нито с рафинерията – плаща се от потребителите на държавата. Това което зависи от „Лукойл“ - данък печалба, при рафинерията, го няма от много години.

Ако вие с вашата фирма в продължение на повече от десет години произвеждате само загуби, ще настъпят две неминуеми събития – първо НАП ще ви посети няколко пъти, за да провери дали не прилагате счетоводни трикове или трансферно ценообразуване, с което влияете върху финансовия резултат. Причината да им минават номерата у нас е, че компанията не е пряко свързана с борсите, а всичко минава през майките в Холандия и в Москва.

Тези загуби в продължение на десет години, при равнището, на което се обявяват, вече няколко пъти доведоха до тотална декапитализация на компанията. Покрай загубите на рафинерията растат и задълженията към майките. Това е хеджът на „Лукойл“ срещу евентуални по-радикални действия от наша страна, по подобие на румънските. Дори по едно време нещата станаха драматични, през 2012 година, когато капитализацията падна под акционерния капитал. Тогава спешно наляха 450 милиона лева.

През 2015 година пак се натрупаха вземания на компанията майка „Лукойл Европа Холдинг“, в размер на 900 милиона евро от рафинерията, които бяха апортирани  в капитала на българското дружество, за да попълни поредната зейнала дупка в капитала. Тази схема продължава и до ден днешен. Това позволява ползите да се изнасят, след което с част от тях се рекапитализира дружеството и така бюджетът остава без лев данък печалба. Докато българските потребители са лишени от ниски цени на горивата преди акциз.

И сега ни предлагат поредната сценка от тази омръзнала ни пиеса, когато уж загриженото правителство тръгва да взема храбри мерки, с разследване на картел, с изисквания за измервателни уреди, които взеха живота на един предишен шеф на ГУ „Митници“, който уж от името на същата държава се беше опитал да вземе „нейното“, но когато стана напечено го оставиха сам срещу цялата местна и вносна кохорта.

Очаквайте повече режисирани за медиите сценки от страна на Борисов и ГЕРБ и още по-видима съпротива на „Лукойл“. Това се изисква от задачата да се представи пред обществото видимост на противопоставяне.

Тези дни от „Лукойл“ ще продължат да обясняват, че тъй като потреблението е спаднало, ако ги принудят да харчат пари за обособени данъчни складове, ще трябва да съкратят работници. След което ще влезе в употреба ключовото изречение на профсъюзното ръководство, което е обилно стимулирано, за да бъде налице именно в подобни моменти, че няма да мълчат и за да спасят рафинерията ще протестират в София. Именно тук някъде Борисов ще се появи като „държавник“ и ще каже на Горанов – вие там се разберете, но ние не можем да губим пари. И всичко ще приключи – без измервателни уреди, без разделени складове и т.н.

А нещата не са сложни – просто НАП и ГУ „Митници“ трябва реално да бъдат оставени да си свършат работата и да разкрият схемите за източване на рафинерията и оптимизация на финансовите резултати при търговеца.  

Заплахата за спиране на работата на търговеца и на рафинерията на „Лукойл“ е елементарен блъф. „Лукойл“ е регистриран на международни борси и загубата от срив на акциите заради спиране на завод в Европа, един от трите, многократно ще надвишава разходите по съобразяване с интересите на българската държава. И тогава финансовите и борсови регулатори току виж се заинтересували от особените практики в България.

Още по-лесно е решението с акцизните складове – като се сключат споразумения с Румъния и с Гърция за възможност за ползване на техни акцизни складове и внос. Подобно споразумение по никакъв начин няма да ощети българския бюджет, напротив. Акцизът не се губи, нито ДДС. Да не говорим, ако се изравнят условията за откриване и ползване на акцизни складове спрямо капацитетите и условията.

Има и още една причина в измененията в закона за извънредно положение да се вкарват подобни „експлозивни“ поправки. И тя е елементарна – да действат като „мюре“, като димна завеса, за да се отклони вниманието от по-съществени моменти – като даването на права на министъра на здравеопазването да обявява сам, без Народното събрание  и президента, извънредна пандемична ситуация,  да прави поръчки без Закона за обществените поръчки, да ограничава права и свободи извън конституционните рамки и т.н.

В цялата тази какофония едни хора обаче направиха грешна стъпка и се осветиха. В Българската петролна и газова асоциация членуват и известни международни компании, които би трябвало да ги е грижа репутацията им. Малка част от тях имат отношение към предлаганите промени при обособяването на складовете на „Лукойл България“ и със съгласието си организацията да се използва за защита на монополиста на складове, което излиза далеч о сферата на търговията на горива. Така дават несъмнено доказателство за съгласувателни практики, които трудно можем да вместим в рамките на законите, които защитават конкуренцията.

Случващото се напълно попада в класиката „пошумяха, погърмяха и отминаха“. Остават само на фона на „бурята“ в чаша вода и заглавията около „Лукойл“, правата по извънредното положение да бъдат тихомълком гласувани за случаите на извънредна пандемична ситуация, да остане достъпа до данните от мобилните оператори, да може да се ограничават правото на придвижване, събиране, протести, да се злоупотребява с критериите за „извънредност“, пример за което са 100 души заразени за ден.

Утре могат да поискат да проведат и избори в условията на извънредната им демокрация.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Темата за Лукойл за българите е толкова неприятна, толкова

болезнена, толкова хайдушка, че от това повече не може да бъде. Причината - Лукойл огрбва българите, подпомагана от Борисов, Овчаров, доскорошният изпълнителен директор от Правец, и много други продажници, сред които и Ревизоро. Румънския Лукойл плаща данаци на румънската хазна, но не и Бяургаския Лукойл. Държи се така, както турчин през турско нае се е държал като недосаегаем. Руското опекунство и насилничаество и грабителство нямат край. Малка България няма ресурс да си защити правата и Русия дерибейства. А уж сме братя. Ега ти братството. Нечистоплътна е руската политика спрямо България.
Благодаря на г- Василев за реалистичната статия!

Темата за лукойл в статиите на агента на шесто управление на ДС

с псевдоним "Сашо" никога няма да е пълна, защото той пропуска генезиса на проблема - продажбата на всички нефтени активи на България на безценица на руските газови интереси.

Защо?

Защото продажбата се извърши от измекяра, за който агент Сашо работеше и на който дължи безхаберното си съществувание.

!

"Сделката за „Нефтохим“ АД и нейните икономически и геополитически последствия"
https://corruptionbg.com/Sdelkata-Za-Neftohim
Бобо's picture
Бобо
Бобо

Бончо Ватника

Илиян Василев не зная какъв агент е , но че ти си една Ватнишка подлога е ясно , колкото до продажбата на Нефтохима проблема не е това , как плащаше данък печалба седем години , а последните десет се скътава , КОЙ им позволи това ?

Бобо жалкия трол...

"Илиян Василев не зная какъв агент е"

Ами направи справка, жалък, досиенцето на този дългогодишен номенклатурчик от оранжевото БЗНС на живковия слуга Петър Танчев. Можеш да видиш и в Търговския регистър какви са му ортаците в "частния" бизнес - до един комундрели, уволнени от Външно за доносничество.

"но че ти си една Ватнишка подлога е ясно"

За разлика от номенклатурно-доносническото минало на Василев, което е безспорен факт, въпреки че костококите се правите, че го няма, това което си написал е просто клевета :)

"колкото до продажбата на Нефтохима проблема не е това"

Хахаха. Много ясно, че според прогресивния тролетариат проблемът "не е това". Само дето проблемът е точно това - доминирането на пазара на горива, допуснато от некадърния корупционер Иван Костов доведе до това, че Лукойл днес може да си позволи да си купува и политическо влияние.

Разбира се, необразован лигопръскач като тебе няма откъде да ги знае тия работи, ти разбираш от икономика колкото разбира и вожда ти Костов - колкото свиня от кладенчова вода.

Темата за НХК

предлагам да я коментират само хора, които през живота си са пипали нефт или поне са го виждали на живо, а не на картинка!
Г-н Василев е прав за счетоводните гимнастики и трансферното ценообразеване.
НХК работи на процесинг, преработва мазут, гудрон и сернисти утайки... а не нефт!
В момента представител на държавата в Надзорния съвет е човека подписал оня протокол в Масква за реакторите, заради чийто подпис платихме и продължаваме да плащаме данък Белене на Русия!
чичо Кольо's picture
чичо Кольо
The5Estate

Кой е Илиян Василев ?

Ами Илиян Василев е безкрайно гнусната фигура на бившия посланик в Русия, който днес досажда катадневно, докато чупи стойки като „десен“ стожер и безнадеждно закъснял „русофоб“. А защо не беше русофоб и десен преди 10 ноември ? Ако беше заел смела, морална и категорична позиция, да кажем, през 1985, 1986, 1987 г. и т.н. - днес да му повярваме, че е искрен и принципен. Само, че по онова време Илиян Василев е заемал друга, много срамна, аморална и несъответстваща на днешните му претенции позиция. Ще припомня някои от жалоните в „антикомунистическата“, „дясна“ и „русофобска“ биография на агент Сашо - Илиян Василев. Тези жалони са като пътна карта на позора и безсрамието. Справка на ДС от средата на 80-те години на миналия век сочи, че „великият“ русофоб Илиян Василев е имал контакти още тогава с РУ-ГЩ най-мракобесната и просъветска тайна служба в Източния Блок: МВР Строго секретно !

Соф. градско у-ние До Рег. №12976, екз. №2 Началник-щаба на 13.8.1985 г. Управление 03 ДС

1080 – София

Молим да изготвите справка за лицето Илиян Драганов Василев, роден на 07.07.1956 г. в София, имащ архивни материали в РУ-ГЩ.“ (Архив на Комисията по досиетата, фонд 1, архивна единица 7553, лист 16).

3 год. по-късно, на 9 февруари 1988 г., досаждащият днес с изпразнената от съдържание и много безпринципна логорея Илиян Василев приема вербовка и става агент Сашо на Държавна Сигурност ! При това забележете какво е казал на вербуващия го кадрови офицер:

„Поставяйки въпроса пряко за по-нататъшно сътрудничество, кандидатът изказа готовност, като сподели, че приема сътрудничеството с органите на ДС по идеологически, морални и политически подбуди, тъй като е възпитаван в този дух.“ (Архив на Комисията по досиетата, фонд 1, архивна единица 7553, лист 2).

Що за нагъл и безпримерно нахален елемент трябва да си, за да ни се явнеш днес под вънкашност чужда и под име (псевдоним) ново и да ни каканижеш кое как е или как трябва да бъде ! Подобни екземпляри винаги са ме карали да се замислям върху злокобните и непроницаеми дебри на човешката природа, докато се срива в долината на низостта и моралното падение. Нищо чудно утре, при следващи господари и спонсори, агент Сашо да запее нова, този път проруска песен. Правил го е, прави го и ще продължи да го прави....
Бобо's picture
Бобо
Бобо

Кольо

Дедо Кольо бърка ви във ватнишките задници Илиян Василев а ? Повтаряте като папагали библиотекарски те опорки , ма бил доносник , ми като е бил що не извадиха един донос бе тикво ? Много ви боли като ви кажат как Русия дои българите , що не кажеш нещо невярно ли има в статията , що не излезнеш с някои аргумент срещу Ил. Василев , щото не можете мухали жалки , а агент и доносник е Меди Доганчето , най милото на Москва в България - проклятието българско и неговите маши Борисов и Пеевски ....

Не Русия дои българите, плювалнико.

Българите ги доят мутрите, които Костов направи от престъпници "почтени хора" срещу 10% между 1997 и 2001, като им разпродаде държавата на безценица.
чичо Кольо's picture
чичо Кольо
The5Estate

До Бобо...

Русия дои българите ? Сериозно ли ? В България 90% от банковия сектор е собственост на западни компании. В енергетиката процентът също е 90%, при телекомите е 100%, в застрахователната сфера е 70%, в пенсионното осигуряване е 80%. През последните години митническите служби се ръководеха от една английска фирма. Всички големи хранителни и други магазини, консултантски служби, външнотърговски банки или ревизори също са в ръцете на западни компании. Например, мога да кажа, че само няколко български фирми се занимават с това, кой да получава пари от европейските фондове, и то чрез публични търгове. Хората в България се ограбват именно от западни компании, благодарение на лобистките им кръгове и корумпираното ни правителство. Общо от икономиката ни около 80% е в ръцете на Запада, който от години пие кръвчицата на редовия български гражданин. А останалите около 20% от икономиката ни са в ръцете на родни политици и олигарси.

Толкова за руската "окупация" и руския "грабеж". Никой здравомислещ и нормален човек няма да ви се върже на соросоидната пропаганда и празните приказки. Ще ви шамаря с факти и аргументи по пачата постна от тук, през Йоханесбург до Пекин и обратно. Отивайте да разпъвате локуми в кръчмата. Не на мен тия....
смехурко's picture
смехурко
смехурко

И по тази тема

Нинова и Борисов имат "допирни" точки и то вероятно много по-силни от видимите такива.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Чичо Кольо,

що не вземеш да извадиш и справката за тебе от ДС,та да те разберем кой си?

Другарю Йовко Манолов,

А вие защо биете негрите всеки път, когато ви се демонстрира агентурното минало на любимците ви?
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Бончо,

съветски мозък си,и със съветски термини отговаряш,комуняго!

Другарю Йовко Манолов,

Ако желаете несъветски термини, това, което правите се нарича whataboutism, вариант на логическата грешка, известна като tu quoque.

Номенклатурното минало на Илиън Драгейнов Василефф е добре известен факт, през целия си съзнателен, възрастен живот по време на соца, другарят Василефф е бил на работа в отдел "Международни отношения" на Петър Танчевото, оранжево, казионно БЗНС. Т.е. работата на другаря Василефф е била да повтаря и замазва лъжите на режима на другаря Тодор Живков в чужбина. На всички е ясно, че тази "работа" е неизбежно и неотвратимо свързана с доносничество и то не натрапено, а пожелано. Затова за никого не е изненанда и съществуването на агентурно досие на другаря.

Както вече посочих и по-горе, въпрос на елементарна проверка на Търговския регистър е да се види кои са ортаците на този неук трол (бивша номенклатура и доносници като него) и колко успешен "бизнесмен" и "консултант" е той. Лесно се проверява, че всичкият "бизнес" на другаря представлява непрекъснат низ от провали и че в момента другарят плува над неизбежния фалит с един-два гранта от една небългарска "фондация", пряко финансираща пропагандни тролове. Т.е. очевидно е, че имаме случай на некадърник, който и преди, и сега е повтарял и повтаря тези опорни точки, които му плащат да повтаря.

Това са факти и елементарни, неизбежни заключения които логически следват от тях.

Въпросът ми е - защо Вие отричате толкова лесно доказуемия номенклатурно-доноснически генезис и некадърност на другаря Илиън и вместо това плюете по коментиращите?

Защо извършвате whataboutism, иначе казано, защо биете негрите?
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Какъв е бил,

отдавна няма значение,важното е какъв е сега.А такъв,какъвто е сега,ви пречи много.Затова и го атакувате по начините,по които са ви учили в ДС- арските школи.Впрочем,тогава-с Илиян би трябвало да се познавате?Не ли?

Впрочем, не знам как е било в ДС школите и на какво са ви

учили там - не съм бил като Вас, фурнаджийската лопата, слуга на репресивния апарат, а обикновен гражданин.

А колкото до гнусния доносник, той какъвто е бил тогава, такъв е и днес и вече обясних защо по-горе ;)

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Къде ще почивате на официалните празници през септември?