Премиерът Бойко Борисов е отказал да приеме акциите на "Левски", джиросани му от Васил Божков и занесени в Министерския съвет от Сашо Диков. Това обяви спортният министър Красен Кралев пред журналисти и самия Диков на "Дондуков 2".  

"Бойко Борисов отказа акциите на "Левски". Няма никакво правно основание премиер да притежава акциите на футболен клуб, заяви Кралев. - Няма и моралното право. Те се прехвърлят, когато и двете страни са дали съгласие. Върнете акциите там, откъдето сте ги взели. Ако се изясни собствеността на "Левски", ще помогнем. Това е голям клуб и ще се намерят спонсори." 

Пиарката на премиера Севделина Арнаудова също отказа да приеме акциите. Тя заяви на Диков, че това е унизителен акт към клуба и феновете на "Левски". Добави, че няма да стане куриер между журналиста и министър-председателя. Те нямали уговорка да се срещнат, а Борисов не се криел. Просто той в никакво качество не може да стане собственик на "сините", а и не иска, уточни тя.

Кралев каза още, че акциите трябва да преминат в ръцете на феновете, които ги искат. Едва тогава държавата може да помогне по един или друг начин. Според него ставащото в момента е опит за политизиране на ситуацията, но не по вина на държавата, а на бившите собственици.

Борисов заяви това още през миналата седмица - след интервюто на Васил Божков по бТВ. Обяви го и зимата, когато запалянковци на "Левски" отидоха при него, за да попитат какво се случва с любимия им отбор покрай монополизирането на лотарийния бизнес.

Човекът, заявил ясно, че иска акциите на "Левски", е Константин Папазов. Той каза на няколко пъти, че се е разбрал с Васил Божков да му бъдат доставени.

Първоначално Сашо Диков реагира, че ще върне акциите в "Нове холдинг". Малко след това стана ясно, че е размислил и решил да ги занесе на "Герена" и да ги предаде на изпълнителния директор на "сините" Павел Колев. 

Повод за променените му намерения е sms от Васил Божков - бизнесменът му написал, че след като Борисов не ги иска, да занесе документите на ст. "Георги Аспарухов". Диков беше там около 12 часа. Той отново заяви, че е само преносител. По това време пристигнаха Тити Папазов и фенове от водещите фракции. 

Самият Павел Колев заяви пред бТВ, че се отказва от намерението си да подаде оставка с изтичането на срока на извънредното положение. Той заяви това намерение преди малко повече от седмица.

"Не е вярно, че съм в оставка. Има Управителен съвет, с когото поддържам връзка и се виждаме непрекъснато. Има треньорско ръководство, има и спортен директор. Работата си върви. Футболистите минаха препоръчаните от футболния съюз PCR тестове, които ще станат ясни днес", обясни Колев.

И допълни, че настоящото ръководство ще изчака да види какво се случва с клуба, защото подаването на оставки сега не би било достойно, защото ще блокира дейността.

"Продължаваме да си изпълняваме задълженията до момента, в който някой не ни каже, че не сме необходими. Когато собственикът смени собствеността, е редно собственикът да избере екипа, с който ще работи", обясни Колев.

Той призна, че има доста оперативни разходи, които към момента не могат да бъдат покрити.

Колев обясни, че е не бил информаиран за това, че акциите на "Левски" ще отидат в премиера Бойко Борисов.

"Мога да кажа, че съм изненадан. По-скоро изпитвам други чувства в момента. Аз мисля, че "Левски" не заслужава това, което му се случва. Не само днес, а и въобще в последните години. За съжаление – това е ситуацията. На историята на този клуб не отива такова подмятане на акции и цялата тази суматоха, която наблюдавах преди малко пред Министерски съвет. Надявам се все пак да бъде намерен начин "Левски" да продължи. Поне да му бъдат развързани ръцете да се пребори за съществуването си, защото в момента ние сме с вързани ръце", каза Колев.

В последните дни той не е разговарял с Васил Божков.

"Разговарях с него 3 пъти още когато бях оторизиран от своеобразния оперативен щаб, който бяхме сформирали тук. Аз се опитах да го убедя, колкото ми е по силите, че най-добрият вариант за "Левски" би бил той да се раздели с акциите, избирайки преносител - емблематично име от историята на "Левски", ветеран или да ги върне в клуба, защото има и в Търговския закон такава опция. Той е решил друго", каза Колев.

Той допълни, че футболистите от три месеца не са получавали заплати и имат основание да разтрогнат договорите си, а заплатите трябва да бъдат платени до 20 май.

"Това обаче не се случва от днес за утре. Има си регулации от ФИФА, има си и клаузи в договорите, които са защитни за клуба", каза още Колев.

А съдбата на "Левски" продължава да зависи от Васил Божков, но и миноритарният собственик - Тръст "Синя България", може да свика общо събрание.