Италианската полиция арестува 91 предполагаеми мафиоти при разследване за пране на пари и изнудване, свързани с кланове на сицилианската мафия "Коза Ностра". Така ще бъдат осуетени усилията на мафиотската група да се възползва от икономическата криза, предизвикана от пандемията.

Стотици полицаи от Финансовата гвардия щурмуваха кланове на групировката в Палермо, както и в няколко региона на Северна Италия. Смята се, че мафиоти се подготвяли да използват нелегално натрупаните си средства, за да изкупят бизнеси на ръба на фалита, които са затворени по време на карантината.

"Вижте, плащаме в брой" за страдащия бизнес. Това са заявили заподозрени по време на телефонен разговор, подслушван от разследващите, сподели главният прокурор на Палермо Франческо Ло Вой.

Въпреки че лихварството все още е любимата дейност на организирана престъпност в Италия, все по-често мафиоти се ориентират към купуването на хотели, ресторанти, аптеки, автокъщи и други бизнеси. От 90-те години на миналия век насам италианските мафиоти се занимават с покупки на недвижими имоти и други бизнеси в цяла Европа, като се стремят да изкарат "чисти" пари от мръсни печалби.

Криминалните кланове, чиито представители са били задържани от полицията, са преместили част от босовете си в Милано преди години. Във финансовата столица на Италия те са успели да убедят местни барове и кафенета да купуват кафе от компании, контролирани от сицилианската мафия.

Ло Вой и други прокурори предупреждават, че престъпните групировки може да се опитат да вербуват италианци, които по време на карантината са останали без работа.

По време на претърстването полицията е открила 15 милиона евро и 13 състезателни коне. Незаконните залагания са широко разпространени сред престъпните кланове.