Магистратите и съдебните служители вече ще влизат в Съдебната палата в София само откъм ул. "Алабин". А адвокати и участници по дела - само през главния вход откъм бул. "Витоша".

Всички трябва да са с маски и ръкавици, като, в случай че нямат, на входовете да бъдат осигурени и налични такива. Където е възможно, движението ще е еднопосочно.

Това са част от мерките в обнародвана заповед от днес на председателя на ВКС Лозан Панов - как да се влиза в Съдебната палата при новите условия (Панов все още е "стопанин" на Палатата, въпреки че ВСС му я отне от юли, б.р.).

Със свои "Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия" излезе вчера и Висшият съдебен съвет. Те в голяма степен повтарят наложените хигиенни изисквания от времето на извънредното положение, а може би най-интересната част е следната:

 "I.7. Да не се допуска по делата публика, вкл. стажанти, журналисти и други лица извън участниците в конкретните производства.

I.8. Да бъде публично обявен (когато това е възможно) съдебният протокол от проведеното заседание.

Казано просто, журналистите и съответно обществото вече ще научават какво реално се случва по едно дело от разпространени от пресаташетата протоколи, "когато е възможно".

Ето и пълния текст на съобщението от сайта на ВКС:

Правила за достъп до Съдебната палата в София от 14 май 2020 г.

След съгласуване с председателите на съдилищата, настанени в Съдебната палата в София, със заповед на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бяха регламентирани правилата за достъп и редът в сградата след изтичането на срока на действие на извънредното положение, но при условия на пандемия.

С молба за търпение, толерантност и разбиране от страна на гражданите и адвокатите към наложените мерки, целящи опазване на здравето и живота на всички хора в сградата, очакваме правилата да бъдат спазвани, за да се осигури нормалната работа на съдилищата.

От 14 май 2020 г. влизането в Съдебната палата ще се осъществява по следния начин:

- през служебния вход на сградата откъм ул. „Алабин“ ще бъдат допускани единствено магистрати и съдебни служители;

- през главния вход откъм бул. „Витоша“ и през входа откъм ул. „Позитано“ ще могат да влизат адвокати и участници по дела.

Заповедта на председателя на ВКС предвижда още:

- да не се допускат лица с външна симптоматика на заразяване;

- всички лица, влизащи в Съдебната палата, трябва да носят маски и ръкавици, като, в случай че нямат, на входовете да бъдат осигурени и налични такива;

- на входовете да се поставят дезинфектанти;

- в сградата на Съдебната палата да се въведе, където има възможност, еднопосочно движение, като се поставят съответните обозначения за това;

- пред всички гишета на деловодства и регистратури да се следи за спазване на дистанция между лицата съгласно указанията на здравните органи, като не се допуска струпване на хора;

- в адвокатските стаи да се вземат необходимите мерки за спазване на физическа дистанция между лицата.

С друга заповед на председателя на ВКС е наредено:

- считано от 14.05.2020 г., всички съдебни зали в Съдебната палата в София да се отворят за ползване от съдилищата;

- всички съдебни зали да се хигиенизират и дезинфекцират всекидневно от служители на Върховния касационен съд;

- дезинфекцията между съдебните заседания да се осъществява от съответните съдилища.

От 14.05.2020 г. съдебните състави на Върховния касационен съд ще заседават съобразно графика на насрочените за разглеждане дела.