Бившият началник-щаб на израелската армия Габи Ашкенази, който ще бъде външен министър в правителството на националното единство в условията на извънредно положение, 37 години носи военната униформа, преди да влезе в политиката и дипломацията.

Той е син на български евреин, оцелял през холокоста, и на майка имигрантка от Сирия. Започва армейската си служба през 1972 г. в бойния отряд "Голани" и преминава през всичките военни чинове, за да стане през 2007 г. 19-ият началник на генералния щаб на израелската армия.

През 1973 г. той участва във войната на Йом Кипур, а след това през 1976 г. в операция "Ентебе", организирана от Израел за освобождаването на пътниците от полет Тел Авив - Париж, отклонен към Уганда от членове и симпатизанти на Националния фронт за освобождение на Палестина, по време на който е убит братът на Бенямин Нетаняху, Йонатан.

По време на четиригодишния си мандат начело на израелските въоръжени сили Габи Ашкенази ръководи операция "Лято олово" срещу ислямисткото движение "Хамас" в ивицата Газа, при която загинаха 1440 палестинци и 13 израелци.

Ашкенази бе замесен в аферата "Харпаз", която започна през 2010 г. и в рамките на която бе заподозрян, че е разпространил в медиите таен документ във връзка с назначаването на негов приемник, като в крайна сметка бе оправдан от правосъдието. След като напусна ръководния си пост в армията през 2011 г., Ашкенази бе заместен от своя помощник Бени Ганц, който впоследствие стана лидер на центристката партия "Синьо и бяло".

"Да даваш пример"

След няколко години на пауза, през които бе ангажиран в сферата на високите технологии и като ръководител на фонд за социална помощ, 66-годишният Ашкенази, който има кръгло лице, дебели вежди и очарователна усмивка, влезе в политиката през 2019 г.

Той се присъедини тогава към Бени Ганц в ръководството на "Синьо и бяло", чиято прокламирана цел беше Бенямин Нетаняху вече да не бъде премиер.

Ашкенази стана депутат и след парламентарните избори през септември миналата година бе назначен за временен председател на мощната парламентарна комисия по външните работи и отбраната.
Ашкенази, който е баща на две деца и живее в Кфар Саба, Централен Израел, обяви през миналата година, че влиза в политиката, за да "излекува раните на израелското общество" и че няма да стане член на "Ликуд", дясната партия на Нетаняху, заради "корупцията" в нея.

"Да си лидер значи да даваш пример. Как може да си премиер, като са ти повдигнати три обвинения?", заяви Ашкенази във връзка с обвиненията, повдигнати на Нетаняху за корупция, измама и злоупотреба с доверие.

В края на март обаче Ашкенази подкрепи Бени Ганц, който не успя да събере мнозинство на парламентарните избори, произведени няколко седмици по-рано, и реши, предизвиквайки всеобща изненада, да се коалира с Нетаняху, своя голям съперник, за да бъде сформирано "правителство на единството в условия на извънредно положение", което да се бори с пандемията от новия коронавирус и да изведе Израел от най-дългата политическа криза в историята на страната.

"Да се пише история"

Вчера, ден преди да встъпи в длъжност, Ашкенази разговаря по регионалните въпроси с американския държавен секретар Майк Помпео, който пристигна в Ерусалим, за да обсъди реализирането на проекта на Доналд Тръмп за Близкия изток, който предвижда анексията от Израел на окупирания Западен бряг.Този план е "повод да се пише история", заяви през февруари Ашкенази, който е завършил политически науки в университета в Хайфа и бизнес мениджмънт в Харвардския университет.

Ашкенази, който е отгледан в село, занимаващо се със земеделие, и от скромно семейство, има репутацията на човек, с когото се общува лесно и който използва директен език. Той казва, че е "близък до народа" и че си дава сметка за трудностите на бедните.

Ашкенази, който се хвали, че на 42 г. е станал най-младият генерал в израелската армия, на пенсионна възраст започва нова професионална трансформация: от бойното поле към кулоарите на властта.

БТА