За последното денонощие положителните проби за коронавирус са 37. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Така случаите общо стават 2174. Увеличението е с 1,7%.

Направени са 1161 проби. Общо те вече са 64 280 или 9211 на 1 млн. население. Активните случаи са 1497.

В София новите случаи са 23 или общо 921. В Пазарджик има 3 нови, в Благоевград, Видин и Плевен - по 2, а по един в областите Кюстендил, Пловдив, Сливен, Смолян и Ямбол.

233-ма са заразените от медицинския персонал, което парви 11% от всички положителни проби.

3-ма са починали за последното денонощие, като общо вече са 105.

Още 28 са излекувани, общо вече са 572-ма.

"Не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим", предупреди на фона на добрите новини професорът.

Брифингът му бе съпроводен с дълъг коментар, в който бе пояснено, че щабът никога не е имал за цел да плаши обществото (вчера президентът Румен Радев заяви: "Гражданите излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроси", б.р.).

Проф. Кантарджиев изтъкна също така, че мерките в България не са били възможно най-строгите, а резултатите от тях са добри.

"Повече от 70 дни Националният оперативен щаб информира обществото с данните за заболеваемостта. Винаги посланията на щаба са били на базата на научен анализ и това, което е прочетено, видяно и разговаряно с колеги от чужбина.

Целта е при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случи на някои държави в Европа и такива, които са ни били пример - държави с много по-голям ресурс. Не сме плашили хората, винаги сме казвали истината", заяви проф. Кантарджиев.

И допълни:

"Със забавянето на случаите имаме едно много по-подготвена система. Няма необучен медицински персонал, няма болница без предпазни средства".

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че по света заразените с коронавирус са 4 586 000.

"За вчера има 64 000 нови случая. В САЩ имат 11 700, Русия - 10 598, Великобритания – 3560. В Бразилия има над 5000 нови случая", каза проф. Кантарджиев.

Той обърна специално внимание на Белгия, където има 54 644 случая общо и 356 нови положителни проби. Професорът изтъкна, че Белгия е сравнима с България като население, но с много по-голям потенциал в здравеопазването и науката.

"Това е така, защото със седмици по-рано въведохме мерките в България", обясни проф. Кантарджиев.

Той допълни, че в Швеция, сочена за пример на "стаден имунитет", има 625 нови случая, а в Дания – 78.

На Балканите Турция има 1708 нови случая, като общо там са 146 000. Румъния има общо 16 400, от които 190 нови. В Сърбия има 64 нови случая и общо 10 000 случая, В Гърция новозаразените са 40, Босна и Херцеговина – 18, Северна Македония има общо 1740, от които 17 нови.

"Никого не плашим, казваме само истината. Тя е следната: добрият сценарий е да използваме добрите си резултати, да продължаваме с мерките, те да се разхлабват, но винаги с анализ.

В зависимостта от променливостта на броя на случаите се предприема отпускане на мерките или забавянето на тяхното отпускане. Благодарение на навременните мерки и поемането на голяма политическа отговорност можем да се похвалим с тези резултати."

Това обобщи проф. Кантарджиев.