Главният прокурор Гешев благодари на лекари и полицаи, заплаши Васил Божков с нови обвинения и напълно оневини министър Владислав Горанов за посочените съобщения между него и обвиняемия шеф на "Нове холдинг".

Той отбеляза важността на работата на Националния оперативен щаб. За политиците каза, че са се държали така, както са се държали в исторически аспект след Освобождението по идентичен начин (какото и да значи това, б.р.).

"Държавата е създадена за това, за да налага правилата по отношение на тази малка част от гражданите, които не спазват правилата в интерес на тази голяма част, над 90% от хора, които спазват правилата", обобщи Гешев.

Той само у нас видял "държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата" - отново без да каже какво има предвид, след като оглавява единствената институция, която има право да разследва и обвинява ( а нямаше и кой да го пита, б.р.).

Гешев обясни, че е започнала проверка за използването на евросредства, еврофондове и пренасочването им към сектори, свързани с борба с пандемията, какато заповед издаде лично той. Затова каза, че споделял становището на европейския прокурор Лаура Кьовеши, за което "доста преди Кьовеши" се сетили - може би седмица или 10 дена.

Гешев нарече активностите на Васил Божков ог Дубай - поредна серия от един несвършващ сериал, започнал с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на криминален преход са се чувствали недосегаеми.

Докато никой не ги закачаше, те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия Изток.

Според него случаят се използва от определени политически сили, които по традиция нарече "анархо-либералните кръгове".

Те не са приятели, но съвпадат по интереси. Интересите да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг - прокуратурата и в най-общ план държавата.

Главният прокурор каза за пореден път, че прокуратурата е много наясно срещу кого се изправя и срещу кой ще продължи да се изправя - хора, които през годините са били недосегаеми, които са правили каквото си искат. Знаело се, че ще е трудно.

Българският гражданин очаква справедливост, справедливост по отношение на всички, независимо дали си милионер или циганин или си ром; независимо дали разполагаш с милиарди; дали си гражданин на София или извън София. Целта ми е да покажем, че всички са еднакви пред закона.

Гешев каза, че не е чел SMS-разговорите между министър Горанов и Васил Божков, иначе от прокуратурата не се притеснявали да проверяват всеки.

Но на въпрос - това аргумент ли е, че министйр Горанов е покровителствал бизнеса на Божков, той каза:

"Честно да ви кажа, не си причиних това - да чета тези SMS-и. Разбрах, че има публикувани някакви SMS-и... Колегите, които четоха, казаха, че в тях не виждат нищо, което да налага някаква наказдателно-правна реакция - за кажем - по този случай."

Случващото се било "част от защитната реакция на всички подсъдими". Божков внасял своите нюанси, а имал и иновативни решения - каза по повод екшъна със Сашо Диков. След което поясни, че било "иновативно в негативния смисъл".

Относно случващото се с ПФК "Левски" каза, че това е подигравка с клуба, с привържениците, с името "Левски". Според него това е поредна стъпка в определена защитна стратегия. Подобни опити за дисбалансиране на държавата е правил и Цветан Василев, отбеляза Гешев.

На изказването, че Васил Божков е разследван по 11 обвинения, той отговори..

... Засега 11.

Към момента има две досъдебни производства. Едното касае 11-те обвинения, другото - организирана престъпна група за насилствени действия.

Явно много хора се притесниха да не загубят спонсорите си, посочи той.

Не пропусна да коментира и Лозан Панов, който даде интервю, в което го критикуваше.

Г-н Лозан Панов явно се готви за политическа кариера, която определено не е общински съветник - каза той. - Работата му е да има определено поведение пред медии когато се излъчват на живо негови изяви- Тъжното е, че според мен той не решава проблемите на магистратите.

Беше предложено политиците да предложат много сурови наказания за дрогирани и пияни шофьори на пътя.

Иван Гешев: Трябва да е ясно, че ние имаме много сериозен проблем. На пътищата се води война и загиват хора колкото в един военен конфликт. Ние имаме смъртност от ПТП-та най-много в Европейски съюз.

Годишно в прокуратурата отчитат 9000 - 10 000 случая на ПТП-та заради пияни и дрогирани шофьори. Това е огромен потенциален риск за всеки български гражданин да бъде убит по същия начин, по който загина и колегата Милен Цветков.