Премиерът Бойко Борисов съобщи, че около 24 май - а може и по-рано, детските градини ще отворят врати. Това вече са едни от малкото останали закрити публични услуги заради коронавируса, след като правителството вече взе решение да отвори молове, фитнес зали, и др. Затворени остават училищата, като решението е учебната година за завърши онлайн, а учениците да се събират само за полагане на матури. 

Борисов бе на инспекция на строежа на газовия интерконектор между Гърция и България, където говори и за газа, и за "Левски" и Васил Божков, и за идеята за държавни бензиностанции, и др.

 

По думите на министър-председателя отварянето на детските градини е важно, защото ако родителите се върнат на работа, трябва да има къде да оставят децата си. Затова този риск си заслужавал. Макар че се доказвало, че това може да повиши заболеваемостта от вируса. 

Как ще стане отварянето на детските градини - поетапно или по друг начин, Борисов не уточни. Обясни, че има хора, експерти, които получават заплати, за да преценяват най-добрите варианти. Затова се работело тема по тема - молове, фитнеси, при театрите нещата зависят от климатичните системи и ще се преценява.

Министър-председателят се впусна в разказ за ситуацията с коронавируса тук и по света, като обяви, че сме имаме голям късмет, че той е на власт. Ето и разказа му:

"През годините е имало бедствия, но сега ни сполетя войната. И понеже се справихме - в България най-гадното нещо е да се справиш, най-неприятното за опозицията, няма какво да кажат и пощуряват. Само искам да върна малко времето назад - когато паднемията тръгна в Китай и когато в Италия започнаха да умират по стотици хора на ден. Когато другите държави отчитаха стотици, стотици умрели на ден във Великобритания, Италия, Франция, Германия, Испания... 

Имате голям късмет, че управляваме. Понеже вече съм решил да не съм скромен, заради тези негодници, които по цял ден говорят.

Имахте рядък шанс да ви управлявам с моите колеги. Защото, ако ви управляваше г-н Радев (президентът Румен Радев - бел.ред) - щеше да постъпи като Путин, като Борис Джонсън, щяха да измрат хората. Така, измряха навсякъде - от Америка, до Великобритания, навсякъде, хиляди, хиляди хора. Десетки хиляди на ден заразени. Това са фактите. Ние успямхем навреме, където се появеше клъстър - затваряме, тестваме...

Премиерът обясни, че у нас се тестват за коронавирус по 6-7 хиляди души на милион население, "каквато е европейската практика". (Според worldmeters.info и данните на Националния оперативен щаб към днешна дата България тества 9271 души на милион население. По този показател страната ни е далеч под средните показатели на страните в Европа. На целия континент по-малко тестове, отколкото в България, се правят само в страни извън ЕС - това са Украйна, Молдова и Албания - на милион население. В рамките на ЕС, ако не броим България, най-малко тестове на 1 милион жители прави Гърция - 11 508. Данните за Европа можете да видите ТУК )

Борисов каза още, че разхлабването на мерките се прави така, че да работят различни сектори, да не се губят работни места.