Огромно количество мъртва риба покри южния бряг на Варненското езеро в района на село Константиново. Сигналът е подаден на телефон 112 и е препратен към екоинспекцията и Басейновата дирекция във Варна, съобщи БНТ.

Специалистите са установили, че нивото на кислород във водата е много ниско, което е довело до масовото измиране на рибата. Все още не е ясно дали това се дължи на замърсяването на Варненското езеро с фекални води заради скъсаната тръба, която минава по дъното на водния басейн.

От Басейновата дирекция във Варна заявиха, че със затоплянето на времето и масовия цъфтеж на фитопланктона кислородът във водата значително намалява. Почти всяка година измира риба, но сега тя е много повече.

Подобен случай имаше преди 2 години. Тогава специалистите установиха, че масовото измиране на рибата се дължи на ниското съдържание на кислород и високото съдържание на амониеви йони.
Резултатът от анализа на пробите, взети от Варненското езеро, ще бъде готов в началото на другата седмица.

Сигнал за измрялата риба е подаден и в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна в понеделник. Оглед е направен два поредни дни. Инспекторите са установили, че измрялата риба се е увеличила.