Самолет на "Етихад еъруейз" извърши вчера полет от Обединените арабски емирства до Израел, за да достави медицински принадлежности на палестинците. Това съобщи говорител на авиопревозвача от Абу Даби, цитиран от Ройтерс.
Хуманитарната помощ включва 14 тона медицинско оборудване, включително защитна екипировка и респиратори.
Това е първият известен досега полет на авиокомпания от ОАЕ до Израел, отбеляза Ройтерс.
Израел няма дипломатически връзки с нито една от шестте арабски страни от Персийския залив и между тях няма пътнически полети. Израел има официални отношения само с две арабски държави - Египет и Йордания.
Общите тревоги, породени от влиянието на Иран в региона, обаче доведоха до дискретно затопляне на отношенията през последните години.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че палестинските власти повече няма да спазват подписаните с Израел и САЩ споразумения, след като Израел заяви, че ще анексира големи части от окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Все още не е ясно какво ще бъде практическото измерение на изявлението на Абас, направено на заседание на палестинското ръководство късно снощи. Споразуменията от Осло и други споразумения от 90-те години направиха възможно съществуването на палестинските власти и уреждат отношенията им с Израел в сферите на политиката, икономиката и сигурността.

"Организацията за освобождение на Палестина и палестинската държава вече не са обвързани от подписаните споразумения и договорености с израелското и американското правителство, включително и от споразуменията в сферата на сигурността", изтъкна Абас.

Според палестинския лидер Израел сега ще трябва "да поеме отговорност пред международната общност като окупационна сила".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще анексира долината на река Йордан и еврейските селища на Западния бряг в тон със съдържанието на плана на американския президент Доналд Тръмп за мир в Близкия изток, който до голяма степен фаворизира Израел и който бе отхвърлен от палестинците, отбелязва Асошиейтед прес.

Нетаняху сформира ново правителство по-рано този месец, като негов коалиционен партньори стана бившият му политически опонент Бени Ганц. Коалиционното споразумение между политическите сили, които са част от новото правителство, дава възможност на Нетаняху да предложи план за анексията до 1 юли.

Израел окупира Западния бряг, Източен Ерусалим и ивицата Газа по време на войната през 1967 г., припомня Асошиейтед прес.

БТА