"Желанието на държавата да изгради верига от собствени бензиностации през своята нова петролна компания ще взриви пазара на имоти."

Това заяви днес пред бТВ Андрей Делчев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Той беше поканен да коментира именно намерението на финансовото министерство да бъде създадена "Държавна петролна компания", която да управлява резерва, да има собствени данъчни складове и да играе ролята на търговец на дребно през 100 свои бензиностанции. 

Според управляващите целта на търговските обекти е да се внесе нова нотка на конкуренция в бранша и така да се повлияе на цените в посока надолу. Самият Бойко Борисов пък обясни, че държавата се грижи никой да не прави дъмпинг (всъщност "дъмпинг" е нелоялна конкуренция с по-ниски цени) и да поставя държавата на колене.

Днес Делчев беше категоричен, че щом държавата смята, че може да се справи с управлението на един такъв бизнес, е свободна да го направи. Според него на пазара има достатъчно играчи, съответно и достатъчно различни цени, така че нови обекти няма да повлияят съществено. 

Според него обаче е притеснителен фактът, че все още не знаем никакви финансови параметри на инвестицията. Той разказа, че за да бъде направена една бензиностанция, са нужни между 1 и 2 декара терени, а ако става дума за места около магистралите - по 6 декара. Отделно тези имоти са и много по-скъпи. Само един обект, каза Делчев, се строи поне една година и само оборудването на бензиностанцията, без терен и строителство, ще струва около милион лева. 

Делчев не пропусна възможността да отбележи, че колкото и добри да изкарват намеренията си управляващите, няма как да не бъде забелязано, че това решение на правителството противоречи на всички досегашни констатации на Комисията за защита на конкуренцията.

"Те казаха - няма монопол. А държавата казва: Искаме да влезем, за да балансираме бизнеса."

Бизнесменът коментира и твърдението на Владислав Горанов, че някои търговци слагат до 50 стотинки надценка на горивото, и то на едро. Според Делчев обаче това е съвсем нормално - има обекти, които инвестират много повече, целят се в по-висока ниша и искат по-големи печалби. От другата страна - има и достатъчно малки търговци, които залагат на по-ниски цени и не особено представяне на обектите.