Основната задача пред наскоро създадената нова държавна мегаструктура - "Български ВиК холдинг" ЕАД ще е борбата със засушаването. Ще се строят големи ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се захранват застрашените населени места.

Това съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев.

Дружеството ще подпомогне оздравяването на ВиК-тата в страната, за да могат да изпълнят проектите си по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", по които ще бъдат инвестирани над 2 млрд. лв., посочи Илиев. Той поясни, че целта е да бъдат усвоени успешно безвъзмездните средства от Европейския съюз, за да се подобри услугата за крайните потребители и да се намалят загубите на вода в мрежата.

Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните задачи на холдинга. Според доклад на Световна банка в региона се задава суша. Очаква се водоизточници в малки населени места да намаляват и пресъхват. Целта е да бъдат изградени големи ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се захранват тези населени места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост.

Илиев даде пример с изграждането на довеждащ водопровод, който ще осигури вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина около 150 километра и ще свързва р. Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се извършва проектиране на съоръжението. След изготвяне на проекта ще бъде ясно колко средства ще бъдат инвестирани.

"На никого няма да бъде отказана помощ, защото целта е целият сектор да бъде изведен на високо ниво", даде заявка той.

Друг важен проблем за отрасъла са несъбраните вземания на ВиК операторите, затова в новия Закон за ВиК са разписани механизми за подобряване на събираемостта. "При електроенергията е лесно да се спре подаването за неплатени сметки, докато ВиК инфраструктурата е под земята. Спирането на водата и пускането й е свързано с много разходи, затова трябват законови промени", поясни Илиев.

По повод регулирането на сектора той посочи, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР_ трябва да бъде разделен на енергиен и воден, за да не се размива отговорността. Такова предложение в действителност вече се обсъжда

"В момента от приетите бизнес планове нито едно ВиК дружество – независимо дали държавно или общинско, не може да изпълни всички показатели. Очевидно е, че съществува проблем извън ВиК операторите, който е общ за всички и който трябва да бъде решен. И това не може да стане с прехвърляне на отговорности между институциите", добави Илиев.

Решението за създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Компанията няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.