След тричасови дебати за бъдещето на данъчната система в България, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които временно се намалява ставката от 20% на 9% за ресторанти и книги. Идеята беше внесена от парламентарната група на ГЕРБ, въпреки че първоначално дойде от премиера Бойко Борисов след среща с ресторантьорите. От "Обединени патриоти" също настояваха за нова, по-ниска ДДС ставка за бранша. Всички други партии също дадоха своите предложения, но те бяха систематично отхвърлени от мнозинството.

Най-голямо впечатление направи отсъствието от залата на представител на Министерството на финансите и то в момент, в който се гледат промени в данъчната политика. Въпреки че депутатите на БСП многократно искаха да се появи такъв представител, дори беше гласувано решение да се покани зам.-министър на финансите, това не се случи до края на заседанието.

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева обясни още в началото, че Владислав Горанов е ангажиран с друго събитие, което вече е било планирано и затова не може да се яви пред депутатите. Малко по-късно стана ясно и какво е това събитие - той се появи в джипа на премиера Бойко Борисов при пътуване до Перник. 

От дебатите отсъстваше и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която отказа да влезе в залата и когато се обсъждаше проектът в комисията. Тя категорично е против промените, както и финансовият министър. Под внесения и приет проект на ГЕРБ са се подписали няколко депутати, но нито един от тях не е член на комисията по бюджет и финанси.

Какво се прие? 

Днешното заседание беше поредната крачка към приемането на намаленото ДДС за един отделен бранш - ресторантьорския. За да бъде напълно приет законът, трябва да мине и второто му четене в бюджетната комисия и второ четене в парламента, но към момента изглежда почти сигурно, че проектът на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще бъде приет в цялост. 

А той казва следното - ДДС за ресторанти и заведения се намалява от 20 на 9% от 1 юли на тази година до края на 2021 година. Мярката е представена като антикризисна и затова именно е времевият обхват. Тя се отнася само до консумацията на храна, но не и на алкохолни напитки. Не е ясно как ще се отнася законодателят към безалкохолните напитки например. 

На 9% пада и ДДС ставката за книгите - в това число и електронните. Предложението също дойде от премиера Борисов, но реално е много старо искане на бранша, а от миналата година - и на ДПС. 

Разчетите показват, че промяната за заведенията ще лиши бюджета от приходи в размер на 105 милиона лева за тази година и 150 млн. за 2021 г. Загубата за фиска от ДДС при книгите пък ще бъде 7 милиона за 2020 г. и 13 млн. за 2021 г. Тоест - общо хазната ще понесе щета за 283 милиона лева за година и половина. 

Проектът беше мотивиран от Красимир Ципов от ГЕРБ. Той неколкократно повтори, че въпреки явното несъгласие на Министерството на финансите, решението е политическо и има временен характер, което би трябвало да обясни разнобоя. Припомняме, че ведомството на Владислав Горанов публикува становище, в което каза, че ако всички идеи на всички партии бъдат приети, то щетата за хазната ще бъде в размер на около 2 млрд. лв. и тези пари ще трябва да бъдат компенсирани с вдигане на единната ставка на ДДС до 24% или с вдигане на корпоративния данък до 18%. 

От ГЕРБ заявиха, че са наясно, че цените за потребителите вероятно няма да паднат, но това било мярка, насочена към бизнеса в сектора.

Неприетите предложения бяха разнообразни. Най-радикалното беше на БСП, която поиска намаляване на ставката до 9% за всички храни, всички лекарства от позитивния списък и всички медицински изделия. ДПС предложи същата ставка, но само за детски храните и лекарства, както и за памперси. Валери Симеонов искаше обхватът да се разшири до всички туристически услуги и да покрие и туроператорите. Отпадна и идеята на "Воля" - да се намали ДДС за фитнесите. 

Спор за данъчната система

Очаквано - дебатите преминаха под знака на бурното противопоставяне на ГЕРБ и БСП, които се замерваха с числа, сметки и политически обвинения. Левицата, както обикновено прави по време на данъчни заседания, поиска пълна реформа на системата, прогресивен данък и приемане на вече изложените по-горе нейни предложения. 

"Нашите промени почиват на внимателен анализ и ефектите, които биха причинили. В Европа всички страни имат диференцирана ставка за лекарствата и ние предлагаме да не сме единствената страна, която лекарствата имат същото ДДС като алкохола", обясни Румен Гечев. 

Според ГЕРБ обаче това било помощ за фармацевтичния бизнес, който в момента нямал нужда от подкрепа. Този прочит на исканията на "червените" беше направен от Тома Биков, а Гечев му отвърна. 

"Господин Биков, ДДС се плаща от купувача. Вие искате да кажете, че като ДДС на лекарствата падне, хората ще започнат да купуват повече лекарства. Значи като падне цената - чичо Иван, ще започне да пие антибиотик вместо през 6 часа, през един?! А, бе, лек ви ден!"

Малко по-рано пък един от вносителите на идеята на ГЕРБ за ресторантите - Евгени Будинов, излезе пред трибуната и започна да дезинфекцира микрофоните - заради COVID-19, но и срещу фалшивите новини на БСП. Не стана ясно какви са те. 

Въпреки това ниво на дебатите, стана ясно следното: ГЕРБ не гледа на тази промяна като истинска смяна на данъчната политика, а само като временна антикризисна мярка, която може да помогне на един тежко пострадал бизнес. Александър Иванов пък напомни, че докато се намалява ДДС, с проекта се вдига и минималната осигурителна вноска, която ще се плаща върху 800 лв. в сектора и това щяло частично да компенсира загубите за бюджета. Става дума за около 80 милиона лева. 

БСП пък видя възможност да се преразгледа тотално държавната политика в сектора и да се намалят неравенствата през данъците. А според лидера на партията - Корнелия Нинова, начинът, по който се държали от ГЕРБ и нежеланието им да повикат Горанов и Бойко Борисов, било бламиране на премиера. 

ДПС смята, че единната ставка на ДДС е отживелица, но от движението са съгласни, че промените трябва да се правят по-бавно и след много анализи. Все пак от партията заявиха, че ще подкрепят ГЕРБ на второто четене.