Google въвежда нова функция в приложението си Google Maps, която дава детайлна информация за възможностите за улеснен достъп в различни сгради, съобщи Gizmodo.

При включването на "Достъпни места" картата вече маркира бизнес локации и други интересни точки с разпознаваема иконка на инвалидна количка, както и с допълнителна информация дали има достъпни места за седене, достъпни тоалетни или паркоместа. Досега всичката тази информация беше скрита в About менюто и трябваше да се достъпва за всяка конкретна дестинация.

"С пускането на тази функция ще е по-лесно да се намери и да се допълва информацията за достъпност в Google Maps", обяснява водещия софтуерен инженер на проекта Саша Блеър-Голденсън. - Това помага на всички - тези от нас, които са в инвалидни колички, родители с деца в колички, по-възрастни хора с болки в краката и дори млади хора, които пренасят тежък това. Във времето на COVID-19 е много важно да знаеш къде отиваш, за да не се окаже невъзможно да влезеш там."

За да включите функцията, трябва да отворите "Настройки", "Настройки за достъпност" и да включите "Достъпни места". Засега функцията е налице в Австралия, Великобритания, САЩ, Япония, предстои да се разпространява по целия свят.

В момента Google Maps има данни за достъпността до над 15 млн. локации по света. Тази информация е събрана благодарение на множеството потребители, които лично са проверили всяко място. Всеки регистриран потребител може да опише всяка локация и по този начин да помогне за информираността на обществото като цяло.

130 млн. души в цял свят са в инвалидна количка, още стотици милиони са затруднени и ползват бастуни и проходилки.