От ресторантьорския бранш оспорват сметките на правителството, че по-ниският ДДС ще доведе до 150 милиона лева загуба за хазната. От Българската асоциация на заведенията изпратиха становище, според което въпросните изчисления били некоректни.

Припомняме, че те са направени от финансовото министерство и бяха обявени и от премиера Бойко Борисов в деня, в който публично заяви намерението си за законови промени за сваляне на ДДС за заведенията в сектор "Туризъм" от 20 на 9 на сто. Това стана въпротеки съпротивата на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

В позицията на БАЗ обаче се критикуват не Горанов или Борисов поименно, а "множество медийни публикации, "експертни" изказвания и крайни позиции на различни браншови организации през последните дни".

Оттам държат да заявят, че "некоректно се интерпретира информацията, че намаляването на ДДС в нашия сектор ще доведе до загуби от 150 млн. лв. за държавната хазна". Ето защо, според тях:

"Тези изчисления са направени на база данни за 2019 г. и за всички е ясно, че през 2020 г. няма как да бъдат достигнати. Явно се налага да напомним, че в продължение на два месеца нашият бранш беше затворен със заповед на министъра на здравеопазването, а дори към момента работи с около 20% от капацитета си. Повече от 50% от ресторантите пък изобщо не са отворени поради липсата на летни градини. Част от бранша ни са и нощните клубове и заведения, които продължават да са официално затворени. В тази ситуация е очевидно, че финансовите резултати от 2019 г. няма как да бъдат достигнати."

С други думи: МФ не можело да взима за база събираемостта за миналата година и да я прилага като очакван ефект за тази, защото сега браншът е поставен в други условия. При така изложените от БАЗ данни обаче не се посочва каква би била новата "дупка".

Преди три дни в свое становище по предложените изменения в закона за ДДС Министерство на финансите направи "разбивка" на всички искания за намаляване на данъка - заведения, лекарства, книги, детски стоки и пр., като сумира загуби от над 1,7 милиарда лева на годишна база, ако бъдат реализирани, което ще бъде компенсирано с 24 на сто ставка за останалите бизнеси и с увеличен корпоративен данък. В тази "разбивка" са и посочените вече 150 милиона от ресторантите.

"Считаме за некоректни и масовите интерпретации на позицията на Министерството на финансите. По техни данни, ако бъдат приети всички предложения за намаляване на ДДС, това ще доведе до загуби за бюджета от 1,763 млрд. лв. Както вече споменахме, обявеното от МФ число за нашия бранш е 150 млн. лв. на база данни от 2019 г. Смятаме, че вече ясно се аргументирахме защо през 2020 г. достигането до тези показатели е невъзможно", посочват пак от БАЗ.

Оттам допълват, че "някак удобно се пропуска и фактът, че по наше настояване минималният осигурителен праг за служителите ни ще се увеличи на 800 лв." И сами правят изчисление: "Средно за бранша, като се вземат предвид и заплатите на висшия мениджмънт, минималният осигурителен праг ще бъде около 1000 лв. Това означава близо 70 млн. повече приходи в държавния бюджет от осигуровки."

Позицията завършва с благодарност "за смелото решение на премиера Бойко Борисов и на всички, които подкрепиха намаляването на ДДС за бранша".

Вчера по-ниският ДДС за ресторантите в туризма мина на първо четене в пленарна зала в парламента. Засега е прието, че мярката е временна - от 1 юли до края на 2021 г. Прието бе и намаляването на данъка и за книгите.