"Да спрем поредната хибридна атака на Москва срещу българската история."

Това се казва в декларация на НФСБ, посветена на спорната изложба в Руския културно-информационен център, посветена на 24 май, без да се споменава ролята на България за разпространението на делото на братята Кирил и Методий сред славянските народи.

Според партията на Валери Симеонов "за пореден път се спестява българският произход на първоучителите Кирил и Методий (Зарко и Страхота), създали първата българска азбука и писменост на базата на южните български говори".

Това се правело с "грозната цел" да се омаловажи приносът на България в "създаването на писмеността и държавността - не само на Русия, но и на редица други славянски държави."

Накрая на декларацията има и призив: "Прокуратурата и ДАНС най-сетне да влязат в ролята си и защитят българската държавност от създаването и финансирането на отявлено проруски и антибългарски политически партии, медии и паравоенни организации, насочени към разгромяването на българската държавност и отклоняването на страната ни от европейския път на развитие"

Ето и цялата декларация:

Национален фронт за спасение на България остро възразява срещу поредната хибридна атака срещу България и българската история.

В навечерието на 24 май пред Руския културно-информационен център в София е представена изложба, посветена на създаването на писмеността, която изцяло изопачава историческите факти с грозната цел да омаловажи приноса на България в създаването на писмеността и държавността - не само на Русия, но и на редица други славянски държави.

За пореден път се спестява българският произход на първоучителите Кирил и Методий (Зарко и Страхота), създали първата българска азбука и писменост на базата на южните български говори.

Изцяло е игнорирана огромната роля на Първото българско царство и на Климент Охридски (за когото историческите източници казват, че е „родом от Мизия”), на Наум Преславски, както и на българските царе Борис и Симеон за създаването и налагането на кирилицата, на която днес пишат над 300 млн. души на планетата.

Нито дума не се споменава за това, че българските учениците на Кирил и Методий донасят в езическа Русия просветата, културата и християнството с българските книги на Преславската и Охридската книжовни школи. И извършват този подвиг сред облечените в кожи северни племена, които са молели на пъновете.  

Нито дума и за второто възраждане на християнството в Русия, извършено от българския митрополит Киприян Киевски /известен и като Български/, нито дума за приноса му за спасяването на Москва от татарските орди на Тамерлан.

Недопустимо е в центъра на София, под надслов „Изворът на славянската култура”,  да се експонира изложба, представяща само руски документи и артефакти, крещящо премълчаваща историческата истина и представляваща нищо друго, освен руски имперски фолклор.

Българската история все още носи „синини от бича” на руските историци – унизена, смачкана и манипулирана. За съжаление, българската историческа наука продължава линията на насаждания от Сталин, Хрушчов и Брежнев нихилизъм по време на 45-те години съветски диктат.

И днес управляващите в Русия продължават да подменят българската история:

  • Така например руският президент Путин откри, че писмеността е дошла от македонската земя
  • Руският митрополит Ювеналий при честването на 24 май в руския град Коломна предизвика историческа сензация с откритието, че Кирил и Методий са създали руската азбука
  • През 2018 г. Патриарх Кирил назидателно учеше българския президент Радев пред кого да се прекланя България за освобождението си от османско иго, зачерквайки приноса на хилядите румънски, финландски, украински и други войници.НФСБ настоява българското Външно министерство да излезе с реакция по повод организираната в Руския културно-информационен център в София скандална и провокативна изложба.

А прокуратурата и ДАНС най-сетне да влязат в ролята си и защитят българската държавност от създаването и финансирането на отявлено проруски и антибългарски политически партии, медии и паравоенни организации, насочени към разгромяването на българската държавност и отклоняването на страната ни от европейския път на развитие.