Преди година се проведоха изборите за Европейски парламент. След една доста неочаквана номинация и тежка кампания получих доверието ви като водач на листата на "Демократична България" да представлявам България в ЕП.

Тогава основното ми послание беше, че има алтернатива на лошото управление, различна от БСП. Алтернатива, която работи в интерес на гражданите, непримирима е към корупцията, безхаберието и простотията, но е конструктивна и предлага конкретни работещи решения, а не шум в балоните на социалните мрежи.

Вярвам, че с работата си през последната година защитих това послание. Гласът на стотици хиляди българи беше чут в ЕП - от пострадалите от водната криза в Перник през представителите на независимото изкуство и култура до протестиращите дребни и семейни предприемачи. Но по-важното е, че благодарение на неуморната работа на екипа ми в София и Брюксел стотици мои предложения от обществен интерес бяха приети в позиции и законодателни актове на ЕП.

В работата за опазване на природата и инвестиции в модерна икономика по Зелената сделка и Фонда за справедлив преход на въглищните региони, за подобряване на живота на хора с увреждания, за подпомагане на малкия бизнес, при разглеждането на петиции, целта ни беше да повлияем реално на работата на ЕП. И успяхме да редактираме и изменим десетки текстове, така че да отразяват интереса на българските граждани. Във всичките си гласувания се стремях да изразя националния интерес и интереса на избирателите си, а не сляпо да се подчинявам на партийния курс на ЕНП. И незабавно отчитах вота си, включително когато решението е трудно и оценките за него са различни и нерядко твърде крайни.

Сегашната криза за пореден път показа, че много тежки проблеми имат само общо европейско решение. И ще продължавам с умереност и твърдост да работя така, че тези решения да зачитат българските интереси - интересите на гражданите, а не на властта и олигарсите.

Има обаче и много работа, която можем да свършим единствено сами, тук, в България. И за да бъдем успешни, трябва да изградим и затвърдим тази алтернатива в българската политика - разумна, умерена, градивна, но твърда и принципна. Тази сложна задача е и доста спешна, но и стратегическа - парламентарните избори са след по-малко от година. А истинската работа започва... след тях.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук, заглавието е на редакцията.