Наско Сираков ще придобие 86,6 процента от собствеността на "Левски" безвъзмездно, обяви пред бТВ Георги Попов, който официално притежава акциите на "сините".

Утре, сряда, 27 май, изтича двуседмичният срок, в който Бойко Борисов може да бъде вписан в акционерната книга на клуба. След това Попов ще може да ги джироса на друг.

В случая това е Наско Сираков, който изяви желание да се нагърби със съдбата на родния си клуб. Васил Божков обеща преди дни акциите да му бъдат прехвърлени, след като величието спечели анкета във фейсбук, инициирана от избягалия в Дубай бизнесмен. 

Попов, който е вицепрезидент на "Нове холдинг", придружава Божков в емирствата.

"Даваме акциите, за да избегнем сигурния фалит на клуба, което щеше да се случи", заяви Георги Попов по телефона. "Хората щяха да сметнат, че ние сме го искали. Точно обратното - ние сме единствените дали наши пари след платени данъци. Така че не бихме желали това да се случи. А и искаме да избегнем социално напрежение."

Той уточни, че двамата с Божков не искат пари.

"Даваме акциите безвъзмездно. Г-н Сираков какво да ни плати? 25 милиона? Няма как. Даваме ги безвъзмездно, за да върви клубът напред", добави Попов.

Бизнесменът допусна и друг сценарий, до който обаче няма да се стигне предвид категоричното нежелание на Бойко Борисов да бъде забъркван в процеса - поне по изявленията му.

"Единственото, което може да се случи, е г-н Борисов да промени решението си, тъй като в момента те са джиросани на него. Ако той вземе някакво друго решение в рамките на срока, който е обявен в писмото, разбира се, те ще му бъдат върнати, за да се разпореди той с тях. Така че джирото ще бъде положено, след като изтече срокът на неговия мълчалив отказ. Или ако той реши да се разпореди с тях", обясни своята версия Георги Попов. 

В началото на годината стана ясно, че за 12-те месеца на "Герена" Васил Божков е вложил над 20 милиона лева, като част от тях са отишли и за погасяване на стари задължения.

"Нашето желание е да подпомогнем клуба. Това са едни 25-26-27 милиона лева, които сме дали безвъзмездно", допълни Попов. "Даваме ги като подарък на всичките тези хора. Важното е господин Сираков оттук нататък да поеме всичко в свои ръце и, както обеща, да изведе клуба напред."

В последните дни "Левски" отново получи пари от феновете си и от дарители. Открои се дарението на Делян Пеевски - 500 000 лв., които управата на клуба реши да бъдат приети и усвоени.

Запалянковците пък закупиха близо 23 хиляди виртуални билета за рождения ден на "Левски" на 24 май. Това надвишава капацитета на "Герена". Сумата, от която клубът се нуждае, за да избегне фалит, е между 1,5 и 3 милиона лева по думите на изпълнителния директор Павел Колев.

Тези дни ще се очаква да бъде обявена нова кампания - за виртуално напълване на ст. "Георги Аспарухов" за домакинския мач с "Лудогорец" на 5 юни. Това ще е третата подобна акция от началото на годината.