„Не ми изглежда убедително, че ще има втора вълна. Моето лично мнение е, че няма да има....Важно е, че вирусът отслабва. Радостно е, че има затихване."

Това коментира пред БНР вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

От Световната здравна организация във вторник предупредиха, че сме в средата на първата вълна.

 
Специалисти смятат, че се очаква и втора вълна, а вероятно и трета.
 
Според  акад. Гълъбов всеки трябва да носи лична отговорност за своята защита, защото вирусът продължава да циркулира.

"Не трябва да бързаме със заключенията и има много неясноти особено по отношение на имунитета при коронавируса. Там са големите проблеми… Вирусът циркулира в кръвта и това е кошмарен случай".

По думите му не знаем от какво се защитава организмът – от антитела или от клетъчен имунитет.

„В световен мащаб специалистите не обърнаха внимание на ТОРС-а (тежък остър респираторен синдром - б.р.). Тогава нямаше средства за борба с него. Прилагаше се кортизон срещу възпалителния процес, въпреки че е забранен при вирусни инфекции, тъй като антагонистът е интерферонът, защитно вещество на всяка клетка… Едва след като мина ТОРС-а се намериха групи, които започнаха да работят по антивирусни препарати. Но никой не обръщаше внимание на тези групи, които работеха срещу коронавируси: "Ех, коронавирус това е екзотика...“, добави той. Интересът тогава бил по-скоро в посока на това,  че тези препарати работят при ебола.

Той коментира и въпроса с употребата на хлорохин и производните му. От СЗО обявиха, че спират опити за действието на хидроксихлорохина сред увеличаващи се данни, че страничните ефекти могат да бъдат животозастрашаващи.

Същевременно обаче преди дни американският президент Доналд Тръмп се похвали в туитър, че си взема "профилактично" от препарата. Сред бурни реакции от лекари той все пак обеща да го спре.

"Той е човек на сензациите и цяла серия глупости издрънка", отбеляза по повод на самолечението на Тръмп акад. Гълъбов. Ученият обаче изрази и недоумение защо у нас са решили да произвеждат хлорохин, по думите му "това беше също много странно".

И добави:

"Пак някакви височайши лечения, след като собственикът на "Лудогорец" (Кирил Домусчиев обяви, че е болен от COVID-19 и че за лечението му важна роля е оказал хидроксихлорокинът-бел. ред.) внесе големи количества хидроксихлорохин в България и го раздаде по болниците...", добави академикът.

На 7 май беше съобщено, че у нас вече се произвежда лекарство на основата на хлорохин фосфат за лечение на пациенти, заразени с коронавирус, като има готови количества за лечение на 2500 пациенти и дистрибуцията към болниците започва от днес. Една болнична опаковка е от 100 г и стига за лечение на 10 пациенти, използването му в лечебните заведения у нас беше и разрешено вече със заповед на здравния министър.

Той отбеляза, че в България все още не са направени генетични изследвания за коронавируса.

"Тепърва ще се правят. Тъй като се говори за няколко подтипа на вируса. Да видим", каза академикът.