В България вече се произвежда лекарство на основата на хлорохин фосфат за лечение на пациенти, заразени с коронавирус, има готови количества за лечение на 2500 пациенти и дистрибуцията към болниците започва от днес. Една болнична опаковка е от 100 г и стига за лечение на 10 пациенти.

Това стана ясно от посещение на премиера Бойко Борисов, шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов в Националния център по заразни и паразитни болести, където се помещава и държавната компания "БулБИО". Тя е и производителят на медикамента на основата на хлорохин фосфат. 

Анонсът, че "БулБИО" разработва лекарство, бе направен още на 29 април, когато Борисов също бе на посещение в центъра. От компанията му благодариха - и тогава, и днес, че е направил нужното за доставка на активните субстанции.

Лечение с препаратите с хлорохин фосфат се извършва само в болнични условия и при пълен контрол на реакцията на организма, но това, че медикамент на тази основа се произвежда в България, дава още по-голяма самостоятелност на страната в условията на пандемия от коронавируса, както за тази самостоятелност спомогна и организацията на производство на защитни предпазни средства за медиците, обясни ген. Мутафчийски. 

В страната са налични и още 4000 опаковки от медикаменти на същата основа, дарени от други страни, достатъчни към момента за лечение на над 20 000 пациенти.