"Управлението на Столичната община има две състояния - изненада от собствената неподготвеност... и обещанията, че грешките няма да се повторят."

Така започна позицията на "Демократична България" председателят на групата в Столичния общински съвет Методи Лалов днес. Поводът е фактът, че за поредна година местата в общинските ясли и детски градини не достигат. Без места са останали близо 8000 деца, подчерта Лалов, и "тази година вместо Деня на детето, София изглежда ще отбележи Деня на детето без детска градина".

Председателят на групата на БСП Калоян Паргов също обърна внимание на казуса, като освен това отбеляза, че ситуацията се е влошила.

"След първото класиране 7911 деца отново останаха зад борда. Тази година 1000 малчугани по-малко ще посещават детсдки заведения в сравнение с миналата. В най-голямата община - столицата на България, с бюджет над 1,7 млрд. лв.", отбеляза той.

Според него това може да бъде определено като "провал". Посочи още, че виновникът е ясен.

"Докога Столичната община ще се оправдава с процедури, кризи, законови пречки и какво ли още не? Кога ще признаете, че г-н Чобанов неуспешно управлява поверения му ресор години наред?", попита той.

И заяви, че БСП иска оставката на визирания Тодор Чобанов, един от зам.-кметовете на Йорданка Фандъкова, който не бе сменен в новия й мандат, и чийто ресор е именно образованието.

Лалов отбеляза, че оправданията за проблеми с нормативната уредба от страна на кметицата са неадекватни.

"От години е ясно, че са нужни промени в нормативната уредба, определяща условията, по които се изграждат детските градини. И би било наивно да смятаме, че г-жа Фандъкова, която е зам.-председател на ГЕРБ, не може да си осигури необходимата законодателна промяна, стига наистина да я иска."

Той отбеляза, че сега управляващите имат готово и извинение, и обещание - да се ползват партерните етажи на новите сгради за детски ясли, по негови думи идея на "Демократична България" от предизборната програма на коалицията.

Паргов отбеляза, че това е стара идея на БСП, но тя трудно ще се впише в "съвременното строителство, а общинска жилищна политика от десетилетия няма".

Лалов заяви, че СОС вече е отхвърлил друга идея на ДБ в помощ на разрешаването на проблема - да се дават ваучери на семействата на деца, за които общината не е осигурила ясла или детска градина. Тази идея щеше да струва 13,2 млн. лв. на бюджета и бе отхвърлена от управляващите.

Очаквано от ГЕРБ не обърнаха внимание на призивите на опозицията. Малина Едрева единствено се заяде с общинарите на "Демократична България", че си присвоявали идеи и се "преживявате като месии".

"Усилията са консолидирани и са свързани с намиране на общи решения. Ние работим 12 години за тази криза", отбеляза тя.