Опустошаващата Европа икономическа криза - следствие на пандемията от новия коронавирус - не бива да кара правителствата да орязват държавните разходи за здравеопазване, предупреди днес европейският клон на Световната здравна организация, цитиран от Франс прес и БТА.

"Безпокоим се, че страните може да реагират на кризата по същия начин, както преди десет години - като съкратят публичните разходи за здравеопазване", каза директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге по време на онлайн пресконференция от Копенхаген. "Наш приоритет днес трябва да е инвестирането в здравеопазването, социалната защита и избягването на мерки за икономии", подчерта той и напомни, че съживяването на икономиката ще е възможно само ако циркулацията на коронавируса е под контрол.

По данни на СЗО между 2008 и 2013 г. публичният бюджет за здравеопазване на глава от населението е намалял в почти половината страни в района.

Според европейския клон на световната организация, който обхваща 53 разнородни страни - от огромна Русия до миниатюрна Андора, официално потвърдените случаи на коронавирус в Европа са вече над 2 милиона, а смъртните случаи, свързани с вируса - 175 000.