Приходите към държавния бюджет от данъци са се сринали с над 1 млрд. лева. Това показват предварителните оценки на Министерството на финансите, които бяха публикувани днес. Все пак хазната остана в зона на излишък, най-вече заради парите от европейските програми. 

Нетните числа показват, че бюджетът до края на май е захранен с над 17,6 млрд. лв., но сравнено с миналата година спадът е с повече от милиард. В края на май 2019 г. числата по тази графа са били равни на 18.7 млрд. лв. 

За момента няма разбивка на приходите по различните пера, но експертите на министерството са категорични, че сривът е повсеместен. Като причини те изтъкват намаленото потребление, което е логично, заради спряното стопанско движение покрай епидемията от коронавирус. Влияние оказват и отложените плащания на различните видове данъци, тоест след средата на годината тук би трябвало да имаме малко по-сериозно повишение на събираемостта. 

Става видно и че големите излишъци в размер на милиарди, на които бяхме свикнали през последните години, намаляват драстично, за да видим, че за края на миналия месец "тлъстинката" е преминала в дефицит от над 530 милиона лева.. Генерално от началото на годината обаче излишъкът е равен на малко над 1,2 млрд. лв. и то основно заради силното превишение на приходите над разходите през първите два месеца на годината, когато имаше и икономически ръст. 

Само за сранение - в края на май на миналата година, излишъкът е равен на над 3 млрд. лв. 

Също логично - разходите се увеличават, за да достигнат до 16,3 млрд. лв. Сравнението е категорично в полза на тази година - до края на май 2019 г. правителството е разходило 15,6 млрд. лв.