Президентът на на САЩ Доналд Тръмп поиска от губернаторите на щатите да потушат бурните улични протести, обхванали цялата страна и продължаващи повече от седмица след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис, Минесота, миналия понеделник.

"Трябва да надделеете, ако не надделеете, губите времето си. Те ще ви прегазят, вие ще изглеждате като банда шушумиги. Трябва да надделеете", е казал президентът в конферентен разговор с губернаторите от Белия дом, с чийто запис се е сдобила телевизия CBC News.

"Трябва да арестувата хора, трябва да проследявате хора, трябва да ги хвърляте в затвора за 10 години и повече няма да видите това" , се чува още да казва Тръмп.

Президентът на САЩ включително е призовал за използване на армията, предава "Вашингтон пост". "Трябва да ползвате армията" и "имаме великолепна армия" е заявил държавният глава. 

Тръмп е заявил още, че и преди е имало подобни изблици на насилие и агресия по улиците. 

"Случвало се е много пъти. И едниствените случаи, когато са жънали успех, е когато сте били слаби. А мнозинството от вас са слаби. Ще кажа това - какво се случва в Лос Анджелис - имам приятел, който живее там - казват, че всички витрини ги няма. Всички са изпотрошени, няма ги. Стоката я няма от магазините. Това е срам (...) Филаделфия е хаос. Случващото се е ужасно", заявил той пред губернаторите. 

Президентът е припомнил още, че силите на реда могат да отвръщат на актовете на насилие и дава пример как протестиращи се въоръжавали с тухли и не е нужно представители на силите на реда да бъдат уцелени с тухла, за да отвърнат на нападенията, предава още CBS News.

Според Доналд Тръмп протестите, които заляха САЩ след смъртта на цветнокожия мъж в Минеаполис по време на арест, рушат и имиджа на САЩ на международната сцена. Той настоя губернаторите да приемат и нови забрани за горене на националния флаг и нарушителите да бъдат съдени.