Президентът Доналд Тръмп издаде заповед снощи да бъдат мобилизирани всички военни ресурси, "ефективни незабавно", за да бъдат потушени всички бунтове заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест преди седмица, предадоха световните медии.

Тръмп заплаши губернаторите с военна намеса, ако не приемат сериозно неговия „силно препоръчителен“ съвет да разположат военнослужещите от Националната гвардия, за да „овладеят улиците“.

Изявлението му не беше определено като изпълнителна заповед, а по-скоро като "мерки", които ще влязат "в сила незабавно".

"Ако град или щат откажат да предприемат действията, необходими за защита на живота и имуществото на техните жители, тогава ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях", каза президентът.

Бронирана машина на Националната гвардия пред централата на Си Ен Ен в Атланта.

 

 

Изявлението на Тръмп в Розовата градина на Белия дом, в което той обяви мерките за спиране на бунтовете. 

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили обикаляше снощи улиците на Вашингтон, за да наблюдава лично ситуацията. В същото време градът бе обхванат от нови протести, съпроводени с насилие, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Клели сме се в Конституцията на САЩ да защитаваме правата на всички, именно това и правим", каза Мили пред ДПА.
"Тук е Националната гвардия на окръг Колумбия, сега и аз съм тук и виждам колко добре се справят, това е всичко", добави той.

 

 

 

Военни превозни средства се придвижват край Белия дом във Вашингтон.

Снощи имаше нови протести в различни американски градове.

В Атланта преди настъпването на полицейския час по улиците в центъра на града все още имаше демонстранти. Полицията и Националната гвардия използваха сълзотворен газ и разпръснаха по-голямата част от тях, предаде Асошиейтед прес.

Протест в Холивуд, Лос Анджелис. 

В Луисвил, Кентъки, застрелването на популярен собственик на местно заведение предизвика масово шествие към мястото, където ресторантьорът бе убит в ранните часове на вчерашния ден.

Дейвид Макатий загина, докато полицията и Националната гвардия налагаха полицейския час в града на фона на вълната от протести там. Протест имаше и в Нашвил, Тенеси. Там мирни протестиращи се събраха в памет на Джордж Флойд. Във Филаделфия полицията употреби несмъртоносни куршуми и сълзотворен газ срещу стотици протестиращи, които се изсипаха на междущатската магистрала в сърцето на града малко преди да влезе в сила полицейският час. Множеството на магистралата предизвика затваряне на моста "Бенджамин Франклин", основната връзка от центъра на Филаделфия към предградията на Ню Джърси през р. Делауер.

Демонстрация в Ричмънд, Вирджиния.

Над 20 души са арестувани, а неколкостотин протестиращи опитаха да блокират и друга важна пътна артерия в центъра на града. В Сан Франциско водачи на различни вероизповедания, кметът на града Лондон Брийд и актьорът Джейми Фокс коленичиха на стълбите на кметството, за да протестират срещу убийството на Джордж Флойд и други афроамериканци.

В протестите се включиха различни известни хора, сред които бе и актьорът Джон Кюсак, който снимаше горяща кола в Чикаго, но полицаите го изгониха.

Бившият шампион по бокс Флойд Мейуедър е предложил да плати погребението на Джордж Флойд и възпоменателните служби, а семейството е приело предложението, посочва Асошиейтед прес.

Във Вашингтон епископът на епископски диоцез Вашингтон Мариан Бюд (жена) изрази възмущението си от отиването на Тръмп до епископската църква "Сейнт Пол", защото според нея той не е направил нищо за подобряване на положението на цветнокожите и определи реакцията му на кризата като подстрекателска.

Какво точно им каза Тръмп?

Тръмп заяви, че след насилието, грабежите и пожарите във Вашингтон стриктно ще бъде прилаган полицейски час, започващ от 19 ч. източноамериканско време.
Докато президентът говореше, продължаваха да се чуват шокови гранати, а конни полицаи изтласкваха протестиращи още по-настрани от площад "Лафайет", парк, намиращ се в непосредствена близост до Белия дом.

Полицай прегръща демонстрант, който му е помогнал в усмиряването на тълпа в Атланта, Джорджия.

След краткото си изявление Тръмп излезе от Белия дом - заобиколен от десетки телохранители, премина през пл. "Лафайет" и отиде до епископската църква "Сейнт Джон", която пострада от пожар по време на протестите в неделя вечерта. Той се спря пред закованите с дъски прозорци на жълтата църква, в която много президенти са присъствали на църковни служби. Заедно с Тръмп бяха няколко души от правителството му, включително главният прокурор Уилям Бар, съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън и други висши негови приближени.

Във въздуха все още се носеше остра миризма. Тръмп застана пред камерите с Библия в ръка, вдигна я високо и после тръгна пеша обратно към Белия дом. Той обаче не отговори на никакви репортерски въпроси.

Един от многото обири на магазини в Ню Йорк.

В изказването си в Белия дом Тръмп обяви, че мобилизира всички налични граждански и военни ресурси, "за да бъде сложен край на безредиците и грабежите, на разрушението и палежите и за защита на правата на спазващите закона американци, включително на вашите права според Втората поправка (на конституцията на САЩ)" - препратка към конституционната закрила в Щатите за притежанието на огнестрелно оръжие.

"Не можем да позволим справедливите възгласи на мирните протестиращи да бъдат заглушавани от разярена тълпа", каза американският президент. Той добави, че Щатите се намират в хватката на "професионални анархисти".

Губернаторът на Вашингтон обвини президента, че е неспособен да се справи със ситуацията, предаде Асошиейтед прес. Американското министерство на правосъдието съобщи, че разполага полицейските си служби във Вашингтон, за да бъдат прекратени размириците, предаде Ройтерс. Сред тези служби са ФБР, Американските шерифи и Бюрото по затворите. 

Около 40 града в САЩ са с обявен полицейски час, предаде ТАСС. Сред по-големите от тях освен Вашингтон са Лос Анджелис, Сан Хосе, Сан Франциско (всичките в Калифорния), Чикаго (щата Илинойс), Филаделфия и Питсбърг (и двата в щата Пенсилвания), Далас и Сан Антонио (и двата в Тексас), Маями, Джаксънвил и Орландо (всички те са в щата Флорида), Кълъмбъс, Синсинати, Дейтън и Кливланд (всички те са в Охайо), Сиатъл (щата Вашингтон), Детройт (Мичиган), Минеаполис и Сейнт Пол (и двата в Минесота), Луисвил (щата Кентъки) и Ню Йорк. По оценки на Асошиейтед прес за последните няколко дни в САЩ при протести и безредици са арестувани около 4400 души. Повдигнати са им обвинения за мародерство, нарушаване на полицейски час и затваряне на пътища.

Версии за смъртта на Джордж Флойд

Адвокати и медици, представляващи семейството на Джордж Флойд, мъжа, починал, докато полицай стоя близо девет минути с коляното си върху шията му, заявиха, че незвисима аутопсия е показала, че той е починал от задушаване, предадоха агенциите.

"Аутопсията показва, че господин Флойд не е имал придружаващи заболявания, които да са причинили или допринесли за смъртта му", каза Майкъл Бейдън, медицински специалист, направил аутопсията, с което опровергава официалната квалификация на убийството и възлага на полицията още по-голяма вина. "Той е бил в добро здравословно състояние", добави Бейдън.
"Причината за смъртта според мен е задушаване вследствие на натиск върху врата", каза той. Бейдън подчерта, че хората могат да говорят дори и да не могат да дишат, с което визираше факта, че жертвата е викала за помощ, докато се е мъчела.

Преди това съдебните експерти на окръг Хенепин (щата Минесота) представиха друга оценка. По думите им не са открити никакви доказателства Флойд да е починал от задушаване. Съдебномедицинските експерти на окръга отбелязаха, че сред причините за смъртта на афрокамериканеца са това, че той е имал придружаващи заболявания, фактът, че е бил обездвижен, както и възможна интоксикация.
Адвокатите заявиха, че не само полицаят, който е стоял с коляното си върху врата на Флойд, е отговорен, но и други двама полицейски служители, които са го държали прикован към земята и са го притискали в областта на гърба. Четвъртият полицай е стоял и не е направил нищо, което според адвокатите прави и него виновен.

"Джордж е починал, защото се е нуждаел от въздух, нуждаел се е от глътка въздух", каза Бен Кръмп, водещият адвокат на семейството. Той призова протестите да продължат, но същевременно настоя, че насилието е "неприемливо".

Адвокатите на семейството допълниха, че погребението на Флойд ще бъде на 9 юни в Хюстън, Тексас, град, в който мъжът е прекарал голяма част от живота си.