Мачовете от Първа лига ще се играят с публика по трибуните, гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Условията са две - капацитетът на стадионите да е зает до 30 процента и зрителите да седят поне през две седалки един от друг.

Така българското първенство най-вероятно ще се сдобие с международна слава, тъй като поне досега е първото, което ще допусне зрители по стадионите, макар и ограничено. Доста шампионати се подновяват през юни, а някои, като Бундеслигата, стартираха още миналия месец. Запалянковци на мачовете има обаче единствено в Беларус, където местната лига започна без никакви рестрикции още в ранната пролет.

Вчера обединени фенове на най-полулярните български отбори - пловдивските, "Левски", ЦСКА-София, "Берое" и "Черно море", написаха писмо с искане да бъдат допуснати до двубоите точно с аргумента, че стадионите в България и без това са почти празни и рядко събират повече от 30 от сто от местата им.

Депешата беше адресирана до Министерския съвет, Националния оперативен щаб, БФС и Министерството на спорта. 

В заповедта на министър Ананиев се казва следното:

"От 5 юни се разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика

Днес здравният министър издаде заповед, с която, считано от 05.06.2020г., разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки."

Малка подробност е, че първенството на Втора лига беше прекратено.

А в петък, 5 юни, "Левски" ще може да разчита на макар и непълен стадион за домакинството на "Лудогорец". "Сините" продават виртуални билети за срещата, както и ЦСКА-София за домакинството срещу "Локомотив" (Пловдив) по другия уикенд.

Публика ще присъства на още едно столично дерби до края на сезона, както и на всички останали мачове, които приковават интерес.