Цивилни милиции следят за реда в САЩ по време на протестите след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд. Те са съставени от въоръжени мъже и жени, които осъзнават, че полицията не е в състояние да контролира вандализма из цялата страна, затова са се заели да охраняват своите общности.

Те не влизат в конфликт с протестиращите, стига да не бъдат провокирани. Когато се налага, задържат нарушителите, докато пристигнат полицаи да ги приберат. Помагат обаче и на мирните протестиращи - наличието на въоръжени до зъбите американски граждани би накарало и най-агресивните полицаи да се поколебаят, преди да вдигнат пръст срещу демонстрантите.

По време на протестите цивилните милиции играят ключова роля за поддържане на мира между органите на реда, демонстрантите и собствениците на магазини.

Ето едно видео, което показва докъде стигат протестите в САЩ и илюстрира необходимостта от въоръжени цивилни.

 

 
То е публикувано на 29 май. На него може да забележите четирима въоръжени американци, които пазят квартален магазин в Минеаполис.

"Много по-малко вероятно е полицаите да нарушат правата на хората, докато има въоръжени американци с тях", обяснява един от тях. "Крайно време е реднеците* (от red neck - англ. червен врат) да застанат до съгражданите си."

Застаналият до него мъж споделя, че са попаднали случайно на магазина и са разбрали, че собствениците са го затворили и са готови да се отбраняват срещу вандали, тъй като полицията не е в състояние да им се притече на помощ.

Докато разяснява тези обстоятелства, един от чернокожите му събратя по оръжие го прекъсва и му посочва нещо в далечината зад камерата. След кратка пауза мъжът продължава:

"А да, "Таргет" (голяма верига магазини - б.р.) гори, между другото."

После обяснява, че собственикът на магазина е с мачете и се е опитвал през разбитите прозорци да защитава магазина от вандали. Полицаи обаче така и не идвали.

"Затова си помислих - преди да има ченгета, е имало американци. Така се озовахме тук", казва въоръженият мъж. "Затова нека има "Справедливост за Флойд" и дано скоро спрат да ограбват магазините. Ако бяхме повече, можеше да отидем да спрем да ограбват и на други места, но сме само четирима."

На 2 юни във фейсбук групата Pucktography бяха публикувани снимки на други цивилни милиции, които са завардили малко градче в Северен Айдахо, след като вандали са нападнали малки местни бизнеси. Те са стояли на стража по големите кръстовища, докато жители са ги наблюдавали или са се наслаждавали на спокойно на местната кухня, пише под поста. Ето и снимки на въоръжените мъже и жени.

Снимка Фейсбук
Снимка Фейсбук
Снимка Фейсбук

---

*Реднек - "червен врат". Термин, с който се описват белите земеделци в САЩ, чиито вратове придобиват червен оттенък заради напичащото ги по цял ден слънце на полето. Има негативна конотация - реднеците понякога са описвани като расисти заради по-консервативните им корени, тъй като повечето от тях живеят в южните щати.