По време на извънредното положение от 13 март до 13 май дирекциите на МВР в страната са поискали от мобилните оператори достъп до трафичните данни на 61 граждани. Това се казва в справка на вътрешния министър Младен Маринов. Исканията са били в дирекции, където бяха установени огнища от коронавирус - София, Плевен, Благоевград. Любопитно е, че Кърджали, където има регистрирани едва 15 заразени, полицията е поискала достъпа до трафичните данни на 15 граждани.

През март със Закона за извънредното положение беше изменен и Законът за електронните съобщения. Това позволи на МВР да следи местонахождението на граждани, поставени под 14-дневна карантина, чрез трафичните данни на мобилните им телефони да се проследи от коя клетка на мобилния оператор са се свързали. Екипи на полицията в страната отговаряха за проверките по спазване на карантината с посещения по домовете и прозвънявания. 

 

Промените обаче предизвикаха остра реакция от страна на правозащитници и юристи, според които този достъп на министерството до трафичните данни ще остане в сила и след извънредното положение. Както и това, че мобилните оператори ще трябва да предоставят на МВР трафичните данни без това да бъде одобрявано от съда, което поражда сериозни рискове от злоупотреби и следене на неудобни граждани.

През април парламентарната група на "БСП за България" внесе в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на текстове в Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Най-голям брой искания за достъп до данни е имала Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Плевен – 18, следваната от ОДМВР-Кърджали – 15, Столичната дирекция на МВР – 14, ОДМВР-Габрово – 8, ОДМВР-Благоевград – 3. А в Шумен, Разград и Велико Търново полицаите са искали достъп до трафични данни по веднъж.

Министър Маринов уверява, че от 0 часа на 13 май, когато отпадна извънредното положение, МВР вече не е искало достъп до тези данни заради прилагането на мерките срещу коронавируса.