Китайският техногигант Huawei се е опитал да скрие отношенията си с фирма, която се е опитвала да продаде забранена американска компютърна техника на Иран, съобщи Ройтерс.

Информацията се базира на документ от голяма база данни за бизнес отношенията между Huawei и Skycom Tech Co Ltd - компания, която китайците описваха като "местен партньор".

Двете фирми не са имали просто "нормално бизнес партньорство", както обясняват от Huawei пред Ройтерс. Вместо това техногигантът напрактика контролира напълно по-малката фирма, с която се е опитал да скъса връзки през 2013 г., когато избухна скандалът с продажбата на техника. 

Техногигантът е сменил и мениджърите, затворил е офиса в Техеран. Китайците са създали и друго формирование, което да поеме договорите на Skycom за десетки милиони долари.

Тази информация може да играе ключова роля в делото срещу финансовия директор и дъщеря на основателя на Huawei - Мен Уанжоу, която в момента е задържана в Канада.

Американското обвинение твърди, че Skycom е неофициална дъщерна компания, а не просто партньор. Мен и Huawei отричат, а Skycom отказва коментар заради течащото дело.