Еврокомисията класифицира COVID-19 като заплаха от трето, т.е. средно ниво за работниците.

Това става ясно от публикуваната днес актуализация на Директивата за биологичните агенти. Тя цели по-нататъшно подобряване на безопасността на работниците в ЕС.

Класификацията позволява на работодателите в ЕС да не прилагат толкова стриктни мерки за безопасност на работното място, колкото ако вирусът бе определен като високорискова заплаха, т.е. от четвърта степен, отбелязва Ройтерс.

Решението може да има значителни икономически и здравни последици, тъй като може да се отрази на разходите на компаниите при подновяването изцяло на бизнес дейността им и върху безопасността на работниците.

Според правилата на ЕС новият коронавирус е класифициран като опасност от трета степен в четиристепенната скала на риска.

Вирус от трета степен на риск може да причини тежко заболяване при хората и представлява сериозна опасност за работниците. Той може да носи риск за разпространение в общността, но обикновено има ефективна профилактика или лечение според разпоредбите на Евросъюза.

Биологичните агенти с риск от четвърта степен носят по-голяма опасност от заразяване и за тях няма налична ефективна профилактика и лечение.

От ЕК изтъкват, че решението е взето след консултации със Световната здравна организация (СЗО).