Федерален съдия реши, че американската компания Apple трябва да бъде съдена за прикриване на спадащия интерес към основния им продукт - iPhone. Това е довело до десетки милиарди долари загуби за акционерите на компанията, съобщи Ройтерс.

Ивон Гонзалез Роджърс отсъди вчера по жалба на пенсионен фонд от Роуд Айлънд, подадена след като на 2 януари миналата година намали очакваните приходи на Apple с близо 9 млрд. долара, отчасти заради търговската война между САЩ и Китай. Това се случва за пръв път от пускането на iPhone през 2007 г.

Седмици преди това изпълнителният директор Тим Кук съобщаваше за силно търсене на флагмана на компанията iPhone скоро след като компанията затвори продуктови линии в Китай, където е най-сериозният спад на търсенето. Според съдия Роджърс това сочи за невероятно Кук да не е знаел за спада в търсенето само дни по-рано.

Роджърс отбелязва още, че решението на Apple да спре да обявява продажбите на iPhone публично "предполага, че ответникът е очаквал продажбите да спаднат".

Самият Кук обяви тогава, че данните за старта на новия модел iPhone XS и XS Max са "страхотни" и експлицитно заяви, че не се очаква спад в Китай.

От Apple не са коментирали решението.