Продължаващите брожения срещу строежа на плажа "Св. Тома", по известен като Шофьорския плаж, принудиха общината в Созопол да заяви, че също започва проверка, съобщава бТВ. Както е известно, и за въпросното укрепване на свлачище, и за строителството на два комплекса на брега има всички издадени надлежни разрешителни от всички институции с отношение по въпроса. А община Созопол назад във времето е сключила сделка за "изоставените ниви" на занижени цени. Тук става въпрос за сделка, финализирана през далечната 2008 г. Въпросите около този строеж обаче остават много. Питанки има и относно самото свлачище - по естествен път ли се е активизирало то. Затова и природозащитните организации искат проверка и от прокуратурата, която може да реши и да се самосезира, както понякога прави - по медийни публикации.

Стена със стълби и асансьор

Под въпрос е височината на бъдещите сгради, тъй като Законът за устройство на Черноморското крайбрежие позволява строителство в зона А при занижени параметри - височина до 7,5 метра. Изградената конструкция в момента е около 10 метра. Тя обаче е представяна като брегоукрепително съоръжение заради свлачището. Това бе потвърдено и от РДНСК-Бургас при вчерашната спешна проверка на място, предизвикана от сигнали на природозащитните организации, в частност гражданската организация "Бетономорие".

"Четирите етажа не са сграда, а строеж. Така е отразено в проекта. Единствено и само стоманобетонна конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел спиране на земните пластове зад нея", заяви директорът на бургаската строителна инспекция Милен Ненчев. На въпрос дали "строежът" ще се ползва като хотел, отвърна, че част от направените помещения все пак можело да се използват, но за обслужващи цели. И щели да бъдат под земята.

Природозащитните организации обаче настояват, че въпросното съоръжение ще бъде използвано като хотел и питат - защо, ако само се укрепва свлачище, то конструкцията съдържа изградени вече три стълбища и три асансьорни шахти. Те са видими и сега. Освен ако не са посочените от шефа на РДНСК "помещения за обслужващи цели".

"Преди няколко години бяхме свидетели как това свлачище беше умишлено активирано чрез изработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Целта беше да има мотив, за да бъде укрепен този район и чрез това да бъде изграден и съответният хотел", посочва Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".

Незаконно терасиране. Е и?

Факт, още преди година и половина, когато започнаха строителните дейности на плажа, стана ясно, че по проект строителството на ваканционен комплекс ще помогне да се... укрепи свлачището. Брегоукрепването е първият етап от изграждането на два курортни комплекса на площ от 20 дка - "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж", като по план трябва да има хотел и пред издигнатото геозащитно съоръжение, буквално на 30 метра от морето. Самите дейности се изпълняват от "ГБС турс", дъщерно дружество на "Главболгарстрой". От строителната компания обясняват, че това е частен урегилиран имот и нито държава, нито община могат да направят укрепване. Съоръжението било трудоемко и трудно за изпълнение финансово - над 1 милион лева. "ГБС турс" спечели през 2017 г. и концесията на плажа за срок от 20 години. Компанията е и собственик на намиращия се в близост комплекс "Св. Тома".

Интересното тук е, че през 2015 г. свлачището бе терасирано. Тогава се появиха първите съмнения, че всъщност става въпрос за подготовка за строеж. Тогава министър на регионалното развитие и благоустройството бе Лиляна Павлова. След публичен скандал Павлова обяви, че терасирането е било направено незаконно, без да има разрешение от "Геозащита", а укрепването трябва да бъде извършено от община Созопол.  Видимо сега се извършва от инвеститора.

Предисторията

През 2005 г. (при предишния кмет на Созопол, когато Панайот Рейзи е председател на общинския съвет) общината апортира в "Алепу вилидж" 34% от капитала на фирмата под формата на "изоставени ниви", написа в свое разследване сайтът "Биволъ" през 2015-а. Нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв., или по 40 лв./кв. м. Предметът на дейност на дружеството е "изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство".

По същото време апортът е оформен като кредит с ипотека, като кредитодател е община Созопол, а задължени лица се явяват "Алепу вилидж", "Интел БФ" ООД и "Черноморска лизингова компания". Всички тези фирми са свързани с едни и същи лица.

Две години по-късно община Созопол продава на "Алепу вилидж" АД различни идеални части в четирите имота. Сделката е вписана без материален интерес, което е твърде странно. А през 2008 г. ипотеката за терените е заличена, като от Имотния регистър се вижда, че "Алепу вилидж" е наплатила на общината още 1 369 081 лв. Така средствата, влезли в общината от "изоставените ниви", достигат 2 594 281 лв.

На 15.07.2008 г. "Черноморска лизингова компания" ЕООД прави предложение на Общински съвет–Созопол да изкупи 15% от капитала на "Алепу вилидж" АД на цена от 500 000 евро. В крайна сметка на 12.09.2008 г. местният парламент решава да се откаже от предложението, но пък приема това на Панайот Рейзи да се продадат всичките 34% на общината в "Алепу вилидж" на близката офшорка "Новастар холдинг".

"В предишния общински съвет, ако сме знаели, че ще дойде такъв момент, нямаше изобщо да апортираме земята. Тук съм стигнал до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени", обосновава се през септември 2008 г. вече кметът Рейзи (сега бивш и подсъдим).

Сделката с "износената" земя в крайна сметка е изгодна за "Алепу вилидж". В разгара на имотния бум фирмата се сдобива със златни терени до плажа срещу 44 евро/кв. метър. При това без да се смятат идеалните части, придобити от общината гратис. Против се обявяват само трима общински съветници. По думите му цената за такъв терен е била около 100 евро на квадратен метър. А общината е продала за двойно по-малко.