И в САЩ, досущ като и у нас, за пореден път страната е разделена заради паметник на историческа личност. Очевидно под натиска на протестите, възпламенени от смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест, губернаторът на щата Вирджиния обяви план да премахне историческия паметник на генерал Робърт Лий - главнокомандващ на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ (1861 - 1865).

Губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм обявява решението си да премахне статуята на ген. Лий на пресконференция вчера.

Бронзовата на статуя на Лий, яхнал кон, се извисява върху монументален каменен постамент в някогашната столица на Юга Ричмънд. Тя ще бъде премахната колкото може по-скоро, е решил губернаторът на щата Вирджиния Ралф Нортъм, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Във Вирджиния вече не проповядваме фалшива версия на историята. Версия, която се преструва, че Гражданската война е била за "правата на щатите", а не за злините на робството. Никой вече не вярва в това", заяви демократът Нортъм в четвъртък.

Паметникът на ген. Робърт Лий на "Монюмент авеню" в Ричмънд.

Губернаторът взема това решение, приветствано от афроамерикански лидери и активисти, след дни на протести, включително и в Ричмънд, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, отбелязва АП.

Статуята на ген. Лий ще бъде преместена в склад, докато бъде взето решение за бъдещето й.

Кметът на Ричмънд Левар Стоуни обяви, че ще работи за премахването на още четири статуи на видни представители на Конфедерацията от "Монюмънт Авеню" в града.

Робърт У. Лий, четвърти праплеменник на ген. Робърт Лий, е също след привържениците на премахването на статуята. На снимката той говори пред протестиращи край нея.

Лидерите на Републиканската партия в щатския сенат критикуваха решението на губернатора, като подчертаха, че "опитите да се заличи историята, вместо да се контекстуализира, неизбежно се провалят".

През 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния, се събраха многобройни бели националисти на протест срещу подобно решение за премахване на паметник на генерал Лий. Един от тях се вряза с автомобил в контрапротест, при което загина една жена, а 19 души бяха ранени. 

Лий е бил противник на робството 

Уинстън Чърчил нарича ген. Лий “един от най-благородните американци, живели някога, и един от най-великите командири във военната история” в книгата си “Великите демокрации. История на англоезичните народи”.

Ген. Робърт Лий. Снимка Уикипедия

Възпитаник на академията в Уест Пойнт, участник в Мексиканската война (1846-48 г.), в началото на Гражданската война Лий е имал повече от 25 години служба в армията на САЩ и военни отличия.

При отцепването на южните щати в края на 1860 и началото на 1861 г. той командвал кавалерийски полк в Тексас и трябвало да избере на коя страна да воюва.

Лий е бил противник на робството и е смятал, че отцепването на 11-те южни щата, между които и родната му Вирджиния “няма да доведе до нищо добро”.

Като военен и аристократ обаче водещи в неговия избор са били честта и дългът към родния щат.

“Ако Вирджиния остане със стария Съюз, и аз ще го направя. Но ако се отцепи... тогава ще браня родния щат със сабята си, ако е нужно - и с живота си”, казва той, извикан във Вашингтон през 1861 г. 

Президентът Ейбрахам Линкълн тогава събира войски, за да възстанови единството на Съюза и възнамерява да назначи Лий за главнокомандващ. Той отказва.

Военният талант на Лий е една от причините на Севера да отнеме пет години да сломи съпротивата на Юга въпреки многократното си икономическо и военно превъзходство. 

Съюзът превъзхожда Конфедерацията 4,4 пъти в мъжко население, годно да носи оръжие, 15 пъти в производство на черни метали, 39 пъти в производство на въглища, 32 пъти в производство на оръжия. 

Искат да премахнат и други паметници на Конфедерацията 

Статуята на Лий е един от петте конфедерационни паметника по протежение на "Монюмент авеню", престижна улица в жилищен район и национален исторически район в Ричмънд, посочва АП. Паметниците по авенюто са сборни пунктове по време на протести, свързани със смъртта на Флойд, през последните дни  и те са надраскани с графити, включително - с лозунги за "прекратяване на полицейската бруталност" и "спиране на бялото надмощие".

Още не е ясно кога ще бъде премахната статуята на Лий .

Протест край паметника на ген. Лий. Сега той е нашарен с графити подобно на паметника на Съветската армия в София.

През последните години имаше и други подобни протести срещу паметници на Конфедерацията в страната, за които някои смятат, че нодпустимо величаят робовладелския Юг. Други обаче сравняват демонтирането на паметници с опит да бъде изтрита историята.

Мемориалите на Конфедерацията започнаха да падат, след като бял сюпремасист (човек, вярващ в превъзходството на бялата раса) уби девет чернокожи в църква в Южна Каролина през 2015 г., а след това -  след случая в Шарлотсвил през 2017 година.

Също в сряда кметът на Ричмънд Левар Стоуни обяви планове да за премахването на другите паметници на Конфедерацията по протежението на "Монюмент авеню". Те включват статуите на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис и на генералите от силите на Юга Джонатат Джаксън, известен с прозвището "Каменната стена" и  Джеб Стюарт . Те са на общинска земя, за разлика от паметника Лий, който е върху щатска собственост.

Стоуни каза, че ще издаде наредба от 1 юли да бъдат демонтирани статуите. Тогава влиза в сила нов закон, подписан по-рано тази година от Нортъм, който отменя съществуващия щатски закон за защита на паметниците на Конфедерацията и вместо това позволява на местните власти да решават съдбата им.

Бил Галаш, президент на Обществото за опазване на паметниците, каза пред АП, че премахването на статуите ще промени „душата“ на улицата и ще навреди на туризма в исторически Ричмънд както и може да предизвика насилие между крайнодесни и крайно леви групи.

Плановете за премахване на паметника също предизвикаха критики от Вирджинския отдел на синовете на ветераните от Конфедерацията. А републиканската сенаторка Аманда Чейс, която се кандидатира за губернатор, започна петиция на уебсайта на кампанията си, за да спаси статуите.

„Радикалната левица няма да бъде удовлетворена, докато всички бели хора не бъдат почистени от нашите учебници по история“, се казва в уебсайта на Чейс.

Но Джоузеф Роджърс, потомък на роби и организатор на „Защитниците на Вирджиния за свобода, справедливост и равенство“, заяви, че гласовете на черните най-накрая се чуват.