Пълното възстановяване на свободното движение в Шенгенското пространство се очаква не по-късно от края на юни.

Такова е мнението на повечето вътрешни министри на страните членки на ЕС след днешната им видеоконференция.

Мнозинството от тях смятат, че първо трябва да се отворят вътрешните граници в ЕС, а чак след това и външните.

„Цялостната картина за епидемиологичната ситуация, която Европейският център за превенция и контрол на заболяванията ни предоставя редовно, показва силно позитивно сходство между страните членки и държавите от Шенген. Физическата дистанция и свързаните с нея мерки, разбира се, все още са необходими. Но здравните органи са категорични, че няма силен аргумент за ограничения на пътуванията или граничните мерки в рамките на ЕС и Шенген“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Колкото до външните граници, повечето министри смятат, че срокът за отварянето им трябва да бъде  удължен до началото на юли.

„Препоръките на Комисията за удължаване на ограниченията за маловажните пътувания в трети страни ще приключат на 15 юни. Почти всички страни членки обаче изразиха категорично предпочитание за допълнително, макар и кратко продължаване на този период“, допълни Йохансон.

Желанието е това положение да продължи до началото на юли. Което означава, че може да става дума например за 7-о или 8-о число на месеца.

Същевременно евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи приеха резолюция, в която изразиха загриженост за контрола по вътрешните граници и влиянието му върху хората и предприятията. Те настояват за бързо и координирано завръщане към пълното функциониране на Шенгенското пространство.