Чешкото правителство е обявило двама служители от руското посолство в Прага за "персона нон грата". Те са получили нареждане да напуснат страната. Това сподели премиерът Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс. 

Той обясни, че до решението се е стигнало заради вътрешна борба между служители на посолството, която довела до лъжливи обвинения за планирано руско нападение срещу трима чешки политици.

"Целият казус се дължи на вътрешна борба между служители на посолството,... като един от тях изпрати измислена информация на нашата служба за контраразузнаване за планирана атака срещу чешки политици", сподели Бабиш в официално изявление по телевизията.

"В наш интерес е да поддържаме добри отношения с всички страни, но ние сме суверенна държава и подобни действия са недопустими на нашата територия", подчерта той.

Тримата политици, сред които е и кметът на Прага, бяха поставени под полицейска защита, след като бе получена информация, че в столицата е пристигнал руснак, който представлявал заплаха за живота им. Руското посолство определи решението на Бабиш като "изфабрикувана провокация".