Връщаме 201 685 227 лв. на българските граждани. 60 милиона от тях отиват в "Топлофикация".

Това обяви преди малко премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание, в което трябва да бъде взето решение как  да се върнат към потребителите надплатените пари за газ. Това стана възможно, след като Европейската комисия осъди "Газпром" и я задължи да започне преговори за нова цена на газа с 8 страни, сред които и България. Кабинетът трябва да приеме механизма за връщането на парите за периода от 2 януари 2020 година до 31 март на същата година. На практика държавното дружество "Булгаргаз" ще върне парите на топлофикациите, негови клиенти, които от своя страна ще трябва да компенсират крайните потребители. Това няма да стане през пряко даване на пари "на ръка", а през споразумения за "отчитане" на средствата през следващите сметки за парно и топла вода. 

„Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на топлофикации. От тях 59 милиона отиват за „Топлофикация-София", 22 милиона за газоразпределителните дружества, за химическата промишленост 52 милиона и за стъкларската – 16 милиона. Очаквам утре да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Проведохме трудни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България."

И още - премиерът обяви, че цената на газа спрямо миналата година била с 53% по-малко. За март била с 43% по-ниска. 

Борисов напомни, че правителството е успяло да събере допълнителни 125 милиона евро към масата на несъстоятелността на КТБ от БТК след продължително дело в Лондон. Общо събраните пари пък били над 1,250 млрд. лева.

"Помните как при предишните управляващи буквално беше открадната КТБ. Ето затова не ни обичат и пишат карикатури, рисуват комикси. 1,5 млрд. лв. върнати към хората от олигархията. Що пък да не рисуваме комикси. Да знаете защо е тази ярост - няма вече кранчета, няма да изтича газчицата..."

И продължи да разказва - призова министрите да сметнат какви милиарди били изтекли досега към олигарските от началото на 90-те години. "Е, как няма да ни рисуват от най-хубавите курорти в света", продължи премиерът, очевидно отнасяйки репликата си към обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

От заседанието стана ясно и че вече е официално - мярката 60/40 ще бъде продължена с още 3 допълнителни месеци. 

"Имаме готовност тя да се удължи до края на годината. Всеки бизнес, който е в затруднение, ще може да се рестартира с наша помощ", каза още министър-председателят. 

От транспортният министър пък чухме обяснения за вече потвърденото даване на концесията на Летище София.

"Решението на ВАС е окончателно. Това отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Летищен оператор е Мюнхен. Всички участници бяха с добри оферти. До средата на юли вероятно ще се подпише договорът и в следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане. Това плащане е в размер на 550 милиона без ДДС. То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година", поясни той.