"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!"

Това казва министърът на земеделието и храните Десислава Танева в запис на разговор между нея и земеделски производители, част от консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, разпространен днес от разследващия сайт "Биволъ". Разговорът е проведен онлайн в платформата на известно приложение, а очевидно някой от участниците в него е записал министърката. 

Според "Биволъ" разговорът е проведен на 27 март тази година, а предложението й да се скрие, че има нарушения с парите на еврофондовете, се отнася до евентуални измами по схемата за директно подпомагане "Обвързана подкрепа". 

За какво става дума? В началото на видеото се вижда как организационният секретар на асоциация "Български пипер" Георги Василев обяснява на Танева, че има някои странности във финансирането, което са получили членовете на сдружението. Накратко - той казва, че членовете са получили повече пари, отколкото са очаквали от програмата. 

"Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално, как става така, че получихме тези пари, които получихме?" пита секретарят Георги Василев.

Тогава Танева, видимо смутена, заявява, че министерството ще направи някои изчисления и проверки, но все пак от думите й излиза, че според нея е по-добре да не се рови надълбоко във въпроса:

"Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме "Обвързана" (има се предвид "Обвързана подкрепа"). Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!"

На практика, коментират от "Биволъ", това е пряко признание, че България е в тежки нарушения, които обаче трябва да останат в тайна от европейските ни партньори. 

Самият Георги Василев е коментирал проблема пред изданието: 

"60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на МЗХ (Министерството на земеделието и храните). Това много добре го знаят в Държавен фонд "Земеделие" и МЗХ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме."

От допълнителните обяснения се разбира, че големият проблем е в това, че някои бенефициенти са получавали пари, но на практика не сеели нищо. През миналата година МЗХ обявило пред бранша, че е проверило около 20% от заявените обработваеми площи и констатирало нередности при 11 000 декара. Именно от корекциите, наложени на провинилите се, са били спестени пари, които са били дадени на онези, които са продължили да се ползват със статут на добросъвестни бенефициари, защото са такива или защото не са били уличени в нарушение, пише още "Биволъ". 

Ако обаче подобна грешка достигне до Еврокомисията, е твърде възможно тя да иска ревизия на схемата "Обвързана подкрепа" или дори да я спре. 

От последващите обяснения на Василев става ясно, че това е практика - бенефициенти на евросредства масово обявяват някакви огромни декари обработваема земя, при положение че на всички в бранша било ясно, че такива обеми са невъзможни. 

Клуб Z търси за коментар министър Танева, която не отговори лично на телефона си. Все пак нейн представител обясни, че до минути министерството ще коментира официално темата.