Положителните проби за коронавирус в Доспат достигнаха 48, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян, цитирана от бТВ.

Там са тествани вече всички служители в цеха за играчки. Преди два дни стана известно, че случаите в Сърница и тези от фабриката са свързани. Заразените служители са идвали на работа въпреки опасността от разпространяване на болестта. Според регионалната здравна инспекция служителите с положителен тест са от околните на Доспат селища. 

"Може би ще имаме и от Сърница, но все още нямаме точно информация от кои населени места са положителните лица. След като получим тази информация, ще започнем епидемиологични проучвания", уточни пред бТВ Д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

Той посочи, че най-вероятно заразата в цеха тръгва от Сърница, защото това показва хронологията на събитията. Всички контактни на установените болни ще бъдат поставени под карантина. Цехът остава затворен засега. 

Собственичката на цеха обаче не е под карантина, съобщи самата тя. Тя е от Гоце Делчев и след като излязат всички проби, ще прецени дали да бъдат взети допълнителни мерки.