Иранец, който е предоставил информация на американските и израелските разузнавателни служби за местонахождението на убития командващ революционната гвардия на Иран Касем Солеймани, е осъден на смърт, съобщи иранското правосъдие във вторник, цитирано от Ройтерс.

На 3 януари американски удар от дрон в Ирак уби Солеймани, лидер на специалните сили "Кудс" на революционната гвардия. Вашингтон беше обвинил Солеймани в това, че организира нападения от проирански милиции срещу американските сили в региона.

"Махмуд Мусави-Мажд, един от шпионите на ЦРУ и Мосад, е осъден на смърт ... Той е дал информация за местонахождението на мъченика Солеймани на нашите врагове", заяви говорителят на съдебната система Голамхосейн Есмаили в предавана по телевизията пресконференция. „Той беше осъден на смърт от революционен съд и върховният съд потвърди смъртната му присъда. Скоро ще бъде екзекутиран. “

Властите не казаха дали процесът срещу Мусави-Майдж е свързан със съобщение през февруари, че ислямската република е осъдила на смърт човек за шпионираж в полза на ЦРУ и за опит за предаване на информация за ядрената програма на Техеран.

Убийството на Солеймани доведе до пик в конфронтация между Иран и Съединените щати. Иран отмъсти с ракетна атака срещу иракска военновъздушна база, където бяха разположени американски сили. Часове по-късно иранската противовъздушна отбрана погрешно свали украински пътнически самолет, излетял от Техеран, вземайки светлините му в мрака за идващи в ответен удар ракети.