Популярното приложение на навигация Google Maps ще включва редица нови функции в помощ на борбата с COVID-19, обявиха от компанията.

Апликацията ще предупреждава шофьорите за пропусквателни пунктове или други ограничения по пътя им, а пътуващите с градски транспорт - за конкретните мерки, като носене на маски, определени количества пътници и др. 

Засега подобни предупреждения ще има в Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, Колумбия, Франция, Индия, Мексико, Холандия, Испания, Тайланд, Великобритания и САЩ, но Google ще продължат да събират информация и за други държави.

При въвеждане на медицинско заведение като дестинация, програмата ще предупреждава за конкретни мерки и изисквания, така че да не се налага да бъде човек върнат, или да създава допълнително натоварване на здравната система.

Друга функция на Maps ще оценява колко пълен е градският транспорт и ще дава опции, ако човек иска да избегне големи тълпи. Това ще се базира първоначално на стара информация, по-нататък ще се обновява в реално време. Данните за това са агрегирани и анонимизирани от потребители на приложението, които са се съгласили изрично да дават данни за своята локация на Google.

"COVID-19 със сигурност повлия на начина, по който се движим по света. Докато градовете и държавите по целия свят се адаптират, ние се ангажираме да предоставим най-подходящата информация възможно най-лесно достъпна. Така че когато сте готови и можете, да излезете спокойно навън", пишат от Google.