Шест тира с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци без документи, са заловени на ГКПП - Капитан Андреево. Отпадъците представляват листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио, и изрезки от същия материал. Камионите са задържани от митническите служители, съобщи Нова тв.

От шестте тира само един е преминал митническа проверка, предстои да бъдат проверени и останалите.

Отпадъците в камионите са били насочени към фирма в пловдивското село Марково.

 "Товарът по митническа декларация е определен като полимерен скрап, тоест отпадък. На практика представлява полимерни платна, покрити едностранно с фолио. Освен тях в торби има изрезки от същия метал. Може би заради това е определен като отпадък", обясни пред Нова тв Петър Стаматов - експерт по управление на отпадъци към РИОСВ - Хасково.

При проверка на документацията обаче е установено, че би следвало да има приложение към регламент относно превоза на отпадъци. В това приложение се посочва кой изпраща, кой доставя и кой е крайният получател на продукта. Фирмата трябва да предостави тази допълнителна декларация, за да бъдат допуснати боклуците в страната.

"Отпадъците не могат да бъдат предназначени за изгаряне, по-скоро ще се използват като суровина. От проверките, които до момента сме извършили, се оказа, че фирмата получател няма документи, които й разрешават да извършва дейности с отпадъци", обясни Стаматов.

Всичко това става на фона на течащия в спецсъда процес срещу групата на Атанас Бобоков, доскорошния зам.-министър Красимир Живков и други лица, които са заподозрени в нерегламентиран внос и третиране на опасни отпадъци. Оттам стана ясно, че и трите фирми, с които са имали договорни отношения - площадки в Лом, в Плевен и дружество с дейност в Ботевград, въобще са нямали мощности да се справят с боклука.

Някои от тях дори нямали ток, а когато били предупреждавани от местния шеф на РИОСВ, че предстои проверка, докарвали един генератор и две машини да симулират дейност по утилизация на отпадъци.