Рекордният брой от 104 случая, заразени за последното денонощие, е заради късното излизане на пробите от Доспат. Така държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни новите резултати от направените проби през последните часове. Той припомни, че през април в България е имало и 90 случая дневно.

Доц. Кунчев обаче към момента не предвижда затягане на мерките и връщане на по-строги ограничения, каквито имаше доскоро.

"Има циркулация на вируса в страната, срещаме се с него там, където намери почва, заразява много хора", каза доц. Кунчев в интервю за бТВ.

"Очакваме нови проби, но не очакваме драстично увеличение. Не е намален темпът на тестове", заяви още той.

По думите му има вълна от увеличение на болните от COVID-19 за целите Балкани, не само в България. Той обясни това с лека промяна в поведението на вируса.

От една страна, намалява инфекциозността на вируса – наблюдават се положителни проби за коронавирус, но без никаква клиника, без симптоми и без тежки случаи. При епидемиите често се случва това, добави той.

Второто направление е, че има увеличение на семейните огнища. В тях единият от членовете на семейството може да е доказано болен от вируса и в продължение на месеци да не зарази своите близки. Но има и „суперразпръсквачи“, които за няколко дни могат да заразят 50-60 души, добави доц. Кунчев.

Той отново добави, че неспазването на мерките води до по-висок риск от заразяване.

"Не ми се ще да вървим към бързи забрани и ограничения, това пречи на живота на хората."

"Стратегията ни няма промяна, няма да блокираме стопанския живот, целта е постепенно да се ограничава заразата", каза здравният експерт.

И добави, че трябва да се търси баланс на мерките там, където са установени клъстъри. Доц. Кунчев даде пример с ограничаване на безразборното движение между заразените села в Разградско. Засега там ще има само разположени полицейски екипи.

Доц. Кунчев посочи, че в две старозагорски предприятия също има установени болни, там обаче много бързо се взели мерки и няма основание да се спира производството.

Щабът е готов да изследва повторно домовете за възрастни хора, детски градини и социални домове. Трябва да се научим да живеем с вируса, обясни доц. Кунчев. Но и припомни, че ако има сериозна промяна, ще се върнат по-драстичните мерки.

Държавният здравен инспектор заяви, че към момента не смята да влиза в дискусия с критиците на работата на Националния оперативен щаб (НОЩ). От няколко дни текат покани от страна на доц. Атанас Мангъров и негови сподвижници за публични дебати с членовете на НОЩ. 

"Няма какво да дебатирам с тия хора", отговори доц. Кунчев.

Според него целта е доц. Мангъров и хората около него да получат медийно внимание. Ангел Кунчев сподели и това, че преди два месеца е получавал обвинителни съобщения по телефона и заплахи. Същите били отправени и към проф. Венцислав Мутафчийски. Без да споменава от кого са, той предупреди:

"Ще покажа два месеца какво ми пишеха тези хора, те са гнусни и заплашителни."

"Чувството ми за колегиалност ми пречи да извадя цялата истина."