Масови проверки за неплатени глоби за пътни нарушения провежда Гранична полиция. Проверяват се не само шофьорите, влизащи и излизащи от страната, а и пътниците в автомобилите, а при неплащане на глобите може да се стигне и до отнемане на книжката. 

Новата система за контрол е експериментална и вече се ползва на ГКПП-Калотина. Очаква се да бъде въведена на още 8 пропускателни пункта по границата, сред които Лесово, Кулата и Дунав мост. 

До момента с новата система са връчени актове за глоби на шофьори на обща стойност 360 хил. лева. Целта на проверките е и да се повиши събираемостта на наложените парични санкции. Стастистика към средата на май показа, че за последните 3 години МВР не е събрало глоби в размер на 109 млн. лв.

От Гранична полиция обясняват, че не се ограничава излизането на водачите от страната. Ако се окаже, че постановленията им за извършени нарушения на пътя не са им връчени - това се прави на място при проверката. Глобите могат да бъдат платени на момента - чрез ПОС терминал. Много често шофьорите изобщо не подозират, че имат актове, защото има проблем със системата за връчването им. Затова и в момента тече подготовката на законови промени по темата. Най-често става дума за засечена превишена скорост, уловена от камери. 

На ГКПП-Калотина вече има и поставен рекорд - връчени са 168 акта за неплатени глоби на един шофьор. 

От Гранична полиция заявяват, че проверките важат и за българските граждани, и за чужденци, хванати за нарушение у нас.