Еврокомисията иска да получи разрешение от страните членки на ЕС да купи предварително от фармацевтични компании до 6 перспективни ваксини срещу коронавируса, докато те не започнат да бъдат произвеждани само в САЩ.

Това заявиха днес представители на ЕК.

В „Берлемон“ искат да сключат сделки, чрез които производителите да се ангажират с доставките на дози, когато и ако те бъдат налични.

На видеоконферентна среща утре ЕК ще поиска от здравните министри на страните членки да подкрепят плана,който е „прекроен“. В Съюза има опасения, че няма да имат достъп до достатъчно дози дори ако бъде разработена ваксината.

Всички ваксини на етап клинични изпитания тази година по принцип за допустимзи за предварително закупуване. Това обаче не важи да тези, които се произвеждат единствено в САЩ. Причина са сигналите от Вашингтон, че няма да позволят продажби извън територията на страната, докато тя не задоволи собствените си нужди, изтъкнаха представителите на Еврокомисията.

Те обаче допълниха, че е възможно закупуване на лекарства от американски компании, които имат производствени филиали в Европа. Но уточниха, че е твърде рано да се каже кои фирми от САЩ могат да ъдат изключени от сделки в ЕС.

Планът ще предложи финансови гаранции на фармацевтични компании, които са заплашени от големи загуби, ако ваксините им се окажат неуспешни.

„Плащаме голяма част от необходимата инвестиция в замяна на ангажимент от производителя да ни даде ваксина, когато тя е налична“, заявиха от ЕК.

Сделките за закупуване ще бъдат финансирани от фонда на ЕС за пешна помощ, който разполага с 2,4 милиарда евро.

Правителствата на тези страни от ЕС, които преговарят за сделката, също могат да осигурят допълнително финансиране, добавиха представителите на „Берлемон“.

Пак като част от плана Комисията ще предложи временно облекчаване на регулаторните изисквания  за разработване на ваксини, съдържащи ГМО.

Ако планът бъде подкрепен от здравните министри утре, ЕК ще направи предложение идната седмица.