Международният наказателен съд (МНС) отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп да разреши икономически санкции срещу служители на съда, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбеляза, че мярката на Тръмп цели да откаже МНС да преследва по съдебен път американски военни.

МНС заяви в комюнике, че тези мерки възпрепятстват усилията за борба с безнаказаността и за търсене на сметка за масови зверства.

Действията на Тръмп са в отговор на решението на базирания в Хага съд да позволи започването на разследвания за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан.

Разследването, което иска прокурорката Фату Бенсуда, е насочено включително към действия на американски военни в страната, където САЩ водят война от 2001 г. Обвинения в прилагане на мъчения има и срещу ЦРУ.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства решението на Тръмп.

"Този съд е политизиран. Вманиачен е в това да води лов на вещици срещу Израел, САЩ и други демокрации, които спазват човешките права. Но си затваря очите за най-големите нарушители на правата на човека в света, сред които терористичният режим в Иран", каза Нетаняху на пресконференция.

Холандия разкритикува указа, насочен срещу базираната в холандския град Хага институция, предаде Ройтерс.

"Много сме обезпокоени от мерките на САЩ", каза външният министър Стеф Блок. "Нидерландия напълно подкрепя МНС и ще продължи да го прави. МНС е важен за борбата с безнаказаността и в поддържането на международния правен ред", добави той.