Северна Корея е отчаяна от липсата на напредък в преговорите със САЩ две години след историческата среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Това заяви днес севернокорейският министър на външните работи И Сон Гуон, цитиран от Франс прес.

"Надеждата да подобрим отношенията, която бе много голяма, когато целият свят гледаше към нас преди две години, сега се превърна в отчаяние", заяви министърът в комюнике, публикувано от Корейската централна телеграфна агенция.

Според него, въпреки че двата народа желаят мир, Вашингтон "иска да влоши ситуацията".

Появи се "слаб лъч на оптимизъм за мир и просперитет на Корейския полуостров", но той отстъпи на "мрачния кошмар", допълни външният министър.

Топ дипломатът изброи мерките, които Северна Корея е взела за подобряване на отношенията, включително мораториум върху ядрените опити, разрушаването на ядрения полигон "Пунгери" и връщането в САЩ на останките на американски военни, убити през Корейската война (1950-1953 г.).
Отношенията между двете страни се подобриха значително около срещата в Сингапур през юни 2018 г. Последва втора среща през февруари 2019 г. във Виетнам, но на нея не бе постигнато споразумение заради несъгласието на Пхенян да се откаже изцяло от ядрения си арсенал и на Вашингтон да облекчи санкциите, наложени на азиатската страна, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

Северна Корея през последните месеци се върна постепенно към изпитанията на оръжия и закри бюрото за връзки с Южна Корея, оплаквайки се, че тя разпространява пропагандни листовки на севернокорейска територия.

Китай обяви днес, че САЩ трябва да предприемат конкретни стъпки относно опасенията на Северна Корея за ескалация на напрежението между Пхенян и Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителката на външното министерство в Пекин Хуа Чунин каза пред репортери, че една от причините за влошаване на отношенията между КНДР и САЩ след срещата на върха в Сингапур през 2018 г. е това, че не са разсеяни основателните опасения на Севера.

По повод двете години, изминали от срещата на Ким с Тръмп в Сингапур, Северна Корея обяви днес, че няма голяма полза от поддържането на лични контакти между лидерите, ако САЩ запазят враждебната си политика към КНДР.

Хуа прикани администраторите на туитър, ако искат да се борят с дезинформацията, да премахват акаунти, които очернят Китай, който според нея е най-голямата жертва на дезинформация. Достъпът до туитър от континентален Китай е блокиран, припомня Ройтерс.