Статуквото в България е резултат от пасивността, овчедушието, абсолютната незаинтересованост и склонността на българина да обвинява някого, извън себе си. Това заяви в предаването "Реактивно" на Дарик радио лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Тя коментира актуалната политическа обстановка в страната и направения тази седмица анонс от обвиняемия бизнесмен Васил Божков за създаването на нов политически проект.

Преди няколко дни бившият хазартен бос, който се укрива в Дубай, попита последователите си във Фейсбук дали ще го подкрепят за нова партия.

"Богатите хора в държавата смятат, че политиката е проста работа, но не всички умни хора стават за нея", коментира Дончева.

По думите ѝ част от политическите идеи, които Божков изреди във фейсбук, са смешни и популистки, а от сигналите срещу премиера и финансовия министър никой не се вълнувал.

"Когато си назначиш прокуратурата, НАП, ДАНС и всички останали институции, какъв ти е проблемът?", попита риторично Дончева.

Богатите смятат, че политиката е проста работа

„Смея да кажа, че Васил Божков е умен човек, но с политика никога не се е занимавал. Богатите хора на България имат свойството да смятат, че политиката е проста работа и щом те са толкова сложни и умни да направят пари, значи че са умни по дефиниция и стават за политика“, бяха думите на Татяна Дончева.

Тя попита как хора като Васил Божков довчера не са се сещали за върховенството на закона. Изведнъж върховенството на закона става голяма ценност, когато някой ги овеси от прокуратурата на ченгел, допълни Дончева.  

На въпрос за щетите за ГЕРБ и Борисов след разкритията на Васил Божков тя коментира, че управляващите не се интересуват от щети. „Те казват ние правим изборите, наше е „Информационно обслужване“, ние ще ги броим. Какво като Васил Божков е лъснал част от истината за нас?!? Накрая пак отиваме до пари. Отиваме до това как ще се противопоставим на мутрите и на ъндърграунда на тези избори. На мен ми е омръзнало да бягам по джапанки, а те екипирани и допингирани да ми викат „Ние имаме резултат, просто защото ние сме с допинга! Класирането ни е гарантирано“, каза още лидерът на „Движение 21“

„Все едно да питаш Живков откъде има да купи кола на Владко“

Тази работа с имотите на Севдалина Арнаудова някой няма ли да я погледне?!?, попита Татяна Дончева по повод разкритията, свързани с правителствения ПР.

„Ама кой ще я погледне, като са назначили и КПКОМП-и и НАП. Няма да ви казвам на моите клиенти как се изчисляват задълженията пред тези органи, а тук ми обясняват „Какво толкова?“.  Жената, рецепционистка в хотел, извадила 40 хиляди, утре нови 40 хиляди. Ама кой знае защо техните жилища са поне три-четири пъти по-евтини от това, което върви на пазара“, каза Дончева.

И допълни:

„Народът като яде захарен памук, ще е така! Все едно да гоните Тодор Живков през 1985 година и да го питате откъде има пари да купи на Владко Живков кола“.

Бизнесмените мислеха, че това няма да им стигне до главата

"Смешното е друго, че всички велики бизнесмени – и тия дето са минати дотук по списъка, и тия дето са предстоящи, са смятали, че това няма да им стигне до главата." 

"Сега Вальо Златев гледам е в същата роля да се надбягва и те да го призовават 30 дни предварително. Що бе предварително? Обикновено, когато арестувате хора, не им казвате предварително, само идвате сутринта", коментира Дончева.

Според Дончева излизало, че алтернативата трябва да е някой друг от бизнес-играчите. „Лошото е, че и публиката, която не е намесена в големите и малките сделки и тя няма такова мислене, иначе как ще си обясним това продаване на гласове“, отбеляза лидерът на „Движение 21“.

Като попита:

"Правим ли си сметката, че утре ще дойдат бригадите борчета, ще ги пуснат по селата – ще намачкат хората, възрастни, уплашени – ще им хвърлят по някой лев и ще им кажат „ Да знаете за кого ще гласувате!“ и те ще гласуват".

Ако Божков пусне още SMS-и, ще затворят пак регионите

По думите на Дончева коронавирусът е „дюшеш“ /бел. ред. разг. "голяма печалба"/ за хората, които управляват. „Ако Васил Божков напише още две-три статийки с SMS-и, те ще затворят отново регионите и никой не обяснява откъде идват тези заразени. Държането на хората на намордник и забраната за публични събирания им е добре дошло – това е толкова прозрачно!, коментира тя.  

На фона на кризата, която изпитват на гърба си мнозина от българите, Татяна Дончева беше категорична, че „хората са си виновни – с примирението и овчедушието си, с това че подкрепиха мутрите и никой не пита откъде са на мутрите парите“. Така че няма какво да бъдат съжалявани хората, невинни в нашата страна няма. В това число и за себе си говоря, щом не сме успели да направим прелом, значи не сме направили достатъчно, призна тя.